Пут смрти Фоча - Шћепан Поље биће проширен

Радмила Ђевић
Пут смрти Фоча - Шћепан Поље биће проширен

Фоча - Пут Фоча - Шћепан Поље, на којем се недавно због катастрофалних услова догодила трагедија у којој су погинуле три дјевојке, биће проширен, а поред саобраћајнице биће постављене заштитне банкине.

Надлежне је алармирала несрећа када је аутобус који је саобраћао ка Црној Гори због уског и залеђеног пута слетио у провалију у којој су живот изгубиле три дјевојке из Пала и Подгорице, а повријеђено 13 путника.

Прва мјера на "путу смрти" биће забрана саобраћаја за сва возила носивости веће од 12 тона.

- Забрана је до сада важила само за теретна возила, а сада ће бити проширена па овим путем неће моћи саобраћати аутобуси великих габарита, односно дужи од осам метара - рекао је начелник Фоче Радисав Машић, који је о овом проблему разговарао са министром саобраћаја и веза РС Неђом Трнинићем.

Према његовим ријечима, за проширивање пута и стварање услова за безбједан саобраћај задужено је предузеће "Путеви РС", које ће ангажовати извођача радова.

- Неки послови ће почети чим то временске прилике дозволе, а до почетка туристичке сезоне очекујемо да буде урађено много посла. Кривине са малим радијусом ће бити проширене, биће изграђене подзиде, банкине и проширен пут гдје год је то могуће. Инсистирали смо и да се пут боље одржава и да контрола саобраћаја буде боља - навео је Машић.

Он је истакао да ће трајно рјешење понудити главни пројекат који је Министарство саобраћаја усагласило са Европском комисијом за израду главног пројекта Фоча - Хум са међудржавним мостом и израду студијске документације за побољшање пута Сарајево - Фоча.

- Изабран је извођач радова на пројектовању пута и та фаза би требало да буде завршена у овој години са оптимистичним претпоставкама да ће реализација инвестиције кренути у наредној години. Тражили смо да се градња пута не веже за изградњу хидроелектране Бук Бијела - рекао је Машић.

Радисав Машић је објаснио да је градња пута планирана у двије фазе. Прва фаза подразумијева изградњу дионице Фоча - Шћепан Поље са новим мостом на ријеци Тари, а друга обнову пута Фоча - Сарајево са изградњом треће траке преко превоја Рогој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана