Pupovac: U Hrvatskoj na djelu razbijanje srpskih institucija

Agencije
Pupovac: U Hrvatskoj na djelu razbijanje srpskih institucija

Vukovar - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocijenio je u Vukovaru da je već šest mjeseci na snazi pokušaj razbijanja SDSS-a kao i srpskih organizacija u Hrvatskoj.

On je dodao da Zajedničko vijeće opština i SNV prvi put u budžetu nemaju posebne stavke čime su ova vlada i saborska većina poništili zaključak Sabora iz 2010. godine.

Na konferenciji za novinare o odnosu vlade prema manjinskim institucijama Srba predsjednik Zajedničkog vijeća opština (ZVO) Dragan Crnogorac rekao je da u državnom budžetu za 2016. godinu, prvi put nema posebne stavke za finansiranje ZVO-a i SNV-a čime je dovedena u pitanje aktivnost tih organizacija.

Pupovac je pojasnio da su "ZVO i SNV na osnovu Erdutskog sporazuma i Pisma namjere Vlade Hrvatske kao i zaključka Hrvatskog sabora iz 2010. godine u državnom budžetu imale stavku finansijskih sredstva koja su im doznačavana, a prvi put ove godine te stavke nema.

- Pokušaj da se ta sredstva uslove političkim odnosom je narušavanje autonomije i ZVO-a i SNV-a - rekao je Pupovac.

Na pitanje novinara, misli li da bi podrška SDSS-a vladi mogla riješiti problem finansijske "blokade" ZVO i SNV, Pupovac je rekao da podrška ili nepodrška SDSS-a vladi ne bi smjela biti uslov ispunjavanja obveza vlade prema manjinskim institucijama Srba u Hrvatskoj.

Napomenuo je da je SDSS spreman da da svoj doprinos unapređenju političkih odnosa s vladom što međutim ne znači da je i za učestvovanje u vladi.

Rekao je i da će ZVO i SNV pokušati još jednom da razgovaraju sa predstavnicima vlade, a ako i tada ne bude pomaka obratiće se institucijama koje garantuju sprovođenje međunarodnih ugovora kojima zagarantovana prava Srba u Hrvatskoj, a u slučaju Erdutskog sporazuma to je UN.

Vlada bez predstavnika Srba

Milorad Pupovac je istakao da je prvi put u Hrvatskoj na vlasti vlada u kojoj manjinska politika nije zastupljena kao važan segment politike vlade kao i vlada u kojoj prvi put nema predstavnika Srba, niti drugih manjina dok istovremeno netolerancija kako opšta tako i prema manjinama ne prestaje da raste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana