Pupovac: Srbija i Srpska da se posvete unapređenju položaja Srba

Srna
Pupovac: Srbija i Srpska da se posvete unapređenju položaja Srba

Banjaluka - Položaj Srba u regionu bivše Jugoslavije zahtijeva pojačanu brigu i ozbiljno unapređenje, tako da Srbija i Republika Srpska imaju razlog i obavezu da se posvete tom pitanju, rekao je Srni predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

"To čine i druge zemlje prema svom narodu koji je izvan njih, pa tako Hrvatska ima niz instrumenata i programa kojima brine za Hrvate izvan Hrvatske", naveo je Pupovac.


On smatra da je Srbija u značajnoj mjeri, iz različitih razloga, to pitanje "tretirala izvan kruga važnih pitanja", ali da se nada da će se to početi mijenjati.

"Ne znam koji je mogući sadržaj deklaracije, ali je sasvim sigurno da je neophodno stvoriti instrumente, sredstva, programe i politike koje će pomoći da se u odnosima u zemljama u regionu i dijelovima srpskog naroda i njihovih institucija koje su u tim zemljama manjine, ti programi prihvate kao nešto normalno", kaže Pupovac.

On je ocijenio da postoji niz dodirnih tačaka kada je riječ o položaju Srba u regionu i da ima osnove za razmjenu iskustva, kao i da se u razgovorima sa predstavnicima Vlade i predsjednika Srbije predloži ono što je važno za položaj Srba u pojedinim zemljama regiona.

Pupovac smatra da postoji popriličan broj pitanja koja se odnose na položaj Srba, kao i da Srbija prema međunarodnim dokumentima i međudržavnim ugovorima ima i znatne mogućnosti da se time bavi.

"Sigurno ću dati doprinos deklaraciji ukoliko budem u prilici", rekao je Pupovac.

Najavljena deklaracija Srbije i Srpske rezultat je sastanka održanog 4. avgusta u Novom Sadu predstavnika Srba iz regiona. Deklaracija bi trebalo da odredi zajedničko nacionalno djelovanje i da definiše minimum nacionalnih principa za opstanak srpske nacije.

Deklaracija bi, uz podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika, trebalo da bude završena do 1. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana