Pupovac: Rješavanje problema važnije od izvinjenja

Srna
Pupovac: Rješavanje problema važnije od izvinjenja

Zagreb - Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac smatra da je važno da se tokom predstojeće posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj dogovore protokoli o dobroj komunikaciji i rješavanju otvorenih pitanja, dok su simbolični gestovi, poput izvinjenja, manje važni.

Odgovarajući na pitanje novinara u Hrvatskom saboru da li predsjednik Srbije tokom posjete treba da se izvini zbog govora koji je 1995. godine održao u Glini, Pupovac je rekao da je simboličnih gestova bilo i do sada, ali da oni sami po sebi neće biti dovoljni ako se političari ne počnu baviti onim što generiše nepovjerenje između dvije države.


"Izvinjenja sama po sebi, bez konkretnih radnji koje će se odnositi na suđenja za ratne zločine, nestale, izbjeglice, manjine, dogovor o granici i sukcesiji, bilo bi ponavljanje priče nakon koje bi se sutra stvari već mogle pokvariti", rekao je Pupovac.

On ističe da je najvažnije da je posjeta predsjednika Srbije pripremljena, da su u njen program uključeni predsjednik Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, kao i da su dogovoreni svi relevantni sastanci.

"To je garancija da posjeta i razgovori mogu imati onu težinu koju bi teško mogli imati ako u to ne bi bili uključeni premijer i predsjednik Sabora", rekao je Pupovac.

On ističe da bi bila velika međudržavna i međunarodna šteta ukoliko bi se na bilo koji način propustila prilika da se razgovara o sređivanju hrvatsko-srpskih odnosa, od bilo kojeg od aktera, bilo sa srpske ili hrvatske strane.

Ako je riječ o akterima sa hrvatske strane, kaže Pupovac, bez obzira na različite poglede i tajming, ključna stvar je da dođe do razgovora i usaglašavanja pretpostavki za dobru komunikaciju, te zaustavljanja porasta animoziteta i konfliktnih poruka koje produbljuju neprijateljstvo i šire nepovjerenje, prenosi portal "Indeks".

"Onaj ko bi htio izbjeći tu vrstu komunikacije, sam bi bio odgovoran za nastavak tako nečega", poručio je Pupovac.

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević izjavio je ranije danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobrodošao u Hrvatsku, ali da prvo treba da se izvini zbog, kako je rekao, "velikosrpske agresije na Hrvatsku".

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pozvala je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u posjetu Hrvatskoj sredinom februara, ocijenivši da je sazrelo vrijeme za posjetu na predsjedničkom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana