Pupovac: Прослава “Олује” без свијести о страдању Срба не може бити толерисана

Срна
Pupovac: Прослава “Олује” без свијести о страдању Срба не може бити толерисана

Загреб - Предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ Милорад Пуповац изразио је очекивање да Хрвати разумију да не може бити толерисано обиљежавање 23 године од војно-полицијске акције “Олуја” без свијести о прогону више од 200.000 Срба и са прославама као у Глини, на мјесту историјског погрома Срба 1941. године, у којој се слушао срамотни и страшни поздрав “За дом спремни”.

“Као што смо очекивали, и ова годишњица од акције жОлујаж, а коју посљедњих пет година обиљежавају и држава Хрватска и Србија, постала је мјесто поновног сукобљавања, својеврсног наставка рата његовим различитим интерпретацијама и погледима на његове посљедице. Како ствари сада стоје, не изгледа као да би се то могло промијенити”, упозорио је Пуповац.


Он сматра да би се тако међусобне оптужбе могле само појачавати, а спирала сукоба само продубљивати и проширивати, те тако уништавати све оно што се од потписивања споразума о нормализацији односа из 1996. године градило као позитивно у односима између Хрватске и Србије, саопштено је из СНВ-а.

“На све то Срби из Хрватске и њихови представници гледају са зебњом и забринутошћу, јер имамо живо сјећање на страшне посљедице рата и тешке године изградње мира”, истакао је Пуповац.

Према његовим ријечима, Срби из Хрватске и њихови представници немају моћ да дијалошку културу сјећања наметну ни хрватској ни српској држави, али имају моћ да је живе, практикују и заговарају.

“Онима који у оваквим околностима, као што је то до сада чињено у низу сличних ситуација, цијелу српску заједницу желе претворити у таоца ријечи које нисмо сами изговорили и дјела које нисмо сами починили желим да кажем да ми на то нисмо пристајали нити ћемо пристајати и не желимо да се то икоме и игдје догађа”, рекао је Пуповац.

Он је поручио да разумије суграђане Хрвате који су “у поређењима данашње Хрватске са Хитлеровом Њемачком препознали тешке ријечи, тежак терет који се њима не би требао приписивати због историјског страдања које су Срби доживјели током и послије жОлујеж”.

“Колективизација кривице осим што је неправедна, сјеме је зла. И зато смо против ње, о коме год да је ријеч, Хрватима или Србима”, поручио је Пуповац.

Он се нада да ће након овог искуства представници Хрватске и Србије увидјети да сви разговори о несталим, мањинама, сукцесији, о ратним злочинима, граници, изградњи инфраструктуре, сарадњи полиција у борби против тероризма, криминала и илегалних миграција, неће уродити никаквим резултатима уколико не отпочну дијалог о томе како ставити под контролу сукобе у интерпретацији прошлости и у комеморативним праксама.

Акција “Олуја” је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

У “Олуји” је, према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Та акција почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана