Пуповац: Привођење Срба с циљем изазивања узнемирености и правне несигурности

Срна
Пуповац: Привођење Срба с циљем изазивања узнемирености и правне несигурности

Вуковар - Предсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац изјавио је да је недавно привођење неколико Срба у Вуковару и подизање оптужнице против двојице урађено с циљем да се у том граду изазову узнемиреност и правна несигурност, те најавио да ће тражити правду за недужно оптужене, убијене, привођене и малтретиране.

Пуповац је данас на конференцији за новинаре о актуелној ситуацији у Вуковару у вези са недавном хапшењем Срба из Вуковара због наводног ратног злочина истакао да је кориштење правосуђа као средства стварања правне несигурности противуставно и противзаконито, те да је ријеч о кривичном дјелу.

Он је изразио очекивање да ће бити прогоњени и одговорни за српске жртве, посебно оне у Вуковару, те оцијенио како је немогуће да за те жртве не постоје докази, јер су истраге радили и представници Хашког суда и прикупили обиман материјал.

Пуповац је навео да је један од приведених изгубио оца који је одведен у октобру 1991. године, држан у “Борово комерцу” и ликвидиран 4. новембра на обали Дунава о чему Државно тужилаштво има сва потребна сазнања и исказе свједока, преносе хрватски медији.

Према његовим ријечима, ако је његов син за нешто крив, нека се то утврди, али нека одговарају и кривци за смрт његовог оца.

Пуповац тврди да је мало или ништа учињено да се санкционишу људи одговорни за страдања у љето 1991. године, као и током “Бљеска” и “Олује”, те нагласио да је прикривање и негирање злочина кривично дјело “без обзира ко у томе учествовао, органи државе или медији”.

“Ми ни у кога нећемо упирати прстом, нећемо предузимати ништа чиме бисмо вршили притисак на правосуђе, али хоћемо међународним и домаћим легалним средствима тражити правду за оне који су недужно оптуживани, за оне који су убијени, привођени, малтретирани од оних који сада уживају правну заштиту поретка Хрватске”, поручио је Пуповац.

Он је нагласио да се притисци над једним бројем грађана српске националности у Вуковару, који раде или су радили у градској управи и другим институцијама, проводе од 1997. године.

“Ниједан градоначелник, начелник полиције, судска институција и ниједна влада није нашла оправдања да одговори на те притиске, да ти људи треба да буду за нешто кривично гоњени до ове године док градоначелник Вуковара са својим савјетницима није стао на чело те кампање”, рекао је Пуповац.

Према његовим ријечима, циљ тих предузетих корака је да се створи узнемиреност и правна несигурност код ширег и већег броја грађана Вуковара, осјећај бесперспективности и одсуства перспективе да живе у том граду.

Конференцији за новинаре у Вуковару данас су присуствовали представници СДСС-а, Заједничког вијећа општина и Српске православне цркве.

У Вуковару су прије два дана ухапшена петорица Срба због сумње да су починили ратни злочин, од којих су двојица задржана у притвору. У притвору су задржани Срби чији су иницијали М.И. и В.В, од којих је један осумњичен за злостављање два заробљена цивила, а други за силовање жене прије 27 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана