Vehabija pucao na američku ambasadu VIDEO

G. Obradović, Ž. Domazet
Vehabija pucao na američku ambasadu VIDEO

SARAJEVO - Pripadnik vehabijskog pokreta Mevlid Jašarević (23) iz Novog Pazara pucao je u petak na zgradu američke ambasade u Sarajevu i teško ranio policajca, a uhapšen je pola časa kasnije nakon što ga je specijalna policija ranila snajperskim hicem, potvrđeno je u policiji.

Policijski komesar Kantona Sarajevo Vahid Ćosić rekao je da je napadač ranjen u nogu.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić rekao je za "Glas Srpske" da je osoba koja je pucala na ambasadu prilikom policijske akcije povrijeđena i prevezena u bolnicu.

- Na ambasadu je pucala samo jedna osoba, a dalja istraga pokazaće da li je imala saradnike. U pucnjavi je ranjen pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koji je radio na obezbjeđenju ambasade. U istragu se uključilo i Tužilaštvo BiH - rekao je Nefić.

Portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Željka Kujundžija rekla je da je napadač poslije hapšenja upućen u bolnicu i da se nad njim obavlja kriminalistička obrada. Ona je dodala da je u napadu učestvovala samo jedna osoba.

Zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Uroš Pena izjavio je da je ranjen jedan njihov pripadnik i da ima dvije prostrelne rane kroz obje noge.

- Sve policijske agencije su odlično odreagovale i ni u jednom trenutku nije bila ugrožena bezbjednost ambasade - istakao je Pena.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) kazali su da će Jašarević biti operisan.

- Nema potrebe da ovo lice bude dalje hospitalizovano u bolnici i biće odveden u policijskoj pratnji - rekla portparol KCUS-a Biljana Jandrić.

Sarajevski portali prenijeli su informaciju da su u napadu ranjena dvojica policajaca od kojih jedan u noge, a drugi u glavu, ali ta informacija nije potvrđena. Prema istim izvorima, ambasadu su napale četiri osobe od kojih dvije uhapšene u blizini hotela "Holidej in".

Prema nezvaničnim informacijama, Jašarević je izašao iz tramvaja i iz automatske puške počeo da puca po zgradi Ambasade SAD. Kod zgrade ambasade ubrzo su stigle jake policijske snage, a Jašarevića je u nogu pogodio snajperista koji je pucao sa zgrade Zemaljskog muzeja.

Postoje indicije da su napadači krenuli iz "Importane šoping centra" zbog čega je policija blokirala taj objekat i pretresala automobile zaposlenih.

Svjedoci napada ispričali su da je Jašarević na ekavici govorio sure iz Kurana i ponavljao da je ovo osveta Amerikancima za rat u Avganistanu i Iraku.

- Da je imao unaprijed određen cilj jasno je iz toga da nije pucao na građane koji su se zatekli u blizini ambasade - kazao je jedan od očevidaca.

Svjedoci su ispričali da policija nije odmah smjela da puca u napadača koji je slobodno sa puškom u rukama šetao ulicom, jer su postojale informacije da je bio opasan većom količinom eksploziva.

Jašarević je zajedno sa Fatmirom Muratovićem priveden 30. novembra prošle godine u Novom Pazaru jer je policiji bio sumnjiv tokom posjete stranih ambasadora ovom gradu. Mediji su tada prenijeli da su njih dvojica, obučeni u vehabijskom stilu i sa prepoznatljivim bradama, stajali mirno preko puta zgrade opštine, gledajući dolazak ambasadora. Policija je pokušala da ih legitimiše. Muratović je odmah dao dokumenta, dok je Jašarević odbio da se legitimiše i nije htio čak ni da kaže kako se zove. Zbog toga je policija odlučila da ih odvede u stanicu, a prilikom pretresa kod Jašarevića je pronađen veliki nož koji je držao ispod jakne.

- Prilikom posjete američkog ambasadora Meri Vorlik Novom Pazaru Jašarević je priveden u policiju. Teroristički napad u Sarajevu je još jedna potvrda kolika opasnost prijeti od radikalnih islamističkih pokreta i da je u toj borbi neophodno savezništvo i partnerstvo svih policija i bezbjednosnih službi širom svijeta - izjavio je ministar policije Srbije Ivica Dačić i dodao da je pojačano obezbjeđenje američke ambasade u Beogradu.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović potvrdio je da je Jašarević dobro poznat policiji i da je bio pod stalnim nadzorom u Novom Pazaru.

- Protiv Jašarevića je podnijeto nekoliko prijava za remećenje javnog reda i mira - kazao je Veljović.

Jašarević je 2005. godine osuđen u Beču na tri godine zatvora zbog razbojništva u kojem je ukrao 100.000 evra. Poslije odležane kazne protjeran je iz Austrije i jedno je vrijeme boravio u Gornjoj Maoči kod Brčkog koja je bila meta nekoliko policijskih akcija zbog okupljanja vehabija.

Poslije toga se vratio u Novi Pazar da, kako je govorio, širi Islam.

Ambasada

Iz Ambasade SAD u Sarajevu saopšteno je da je nekoliko hitaca pogodilo zgradu u kojoj se nalazi njihovo sjedište.

- Najmanje jedan policajac koji je radio na obezbjeđenju zgrade je ranjen. Ambasada je odmah obezbijeđena. Lokalna policija je reagovala i uspjela da uspostavi red izvan ambasade. Svi zaposleni u ambasadi su bezbjedni - navodi se u saopštenju.

Ambasador Patrik Mun izrazio je zahvalnost policijskim snagama na brzom odgovoru.

- Naše misli i molitve u ovom trenutku su sa onima koji su svoje živote izložili opasnosti da bi zaštitili ambasadu - navedeno je u saopštenju. 

Reagovanja:

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH 

Najoštrije osuđujem teroristički napad na zgradu američke ambasade u Sarajevu. Od nadležnih organa tražim da utvrde okolnosti i pozadinu ovog nasilničkog čina i zakonski sankcionišu i kazne izvršioce. 

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH 

Najoštrije osuđujem teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu. Napad na Ambasadu SAD je istovremeno napad na BiH i sve njene građane, kao i na sve zajedničke vrijednosti i uvjerenja. 

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH 

Najoštrije osuđujem teroristički napad na Ambasadu SAD u BiH. Od nadležnih organa očekujem hitnu i efikasnu istragu o ovom bezumnom činu. Izražavam podršku ambasadoru Patriku Munu i članovima Ambasade SAD u BiH. 

Nermin Nikšić, premijer FBiH 

Najoštrije osuđujem napad na zgradu Ambasade SAD i nedužne građane Sarajeva. Ovaj čin smatram istovremeno i napadom na mir u BiH. 

Aleksandar Džombić, premijer RS 

Najoštrije osuđujem teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu. Vehabije su nebrojeno puta pokazale da su prijetnja bezbjednosti u BiH i ovo je samo potvrda potrebe za odlučnijom akcijom. 

Stanislav Čađo, ministar Policije RS 

Naša višegodišnja insistiranja na borbi protiv terorizma pokazala su se kao ispravna. Ovoga puta smo svi svjedoci da se terorizam dešava i na ovim prostorima. Sve bezbjednosne strukture treba da učestvuju u borbi protiv terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana