Вехабија пуцао на америчку амбасаду VIDEO

Г. Обрадовић, Ж. Домазет
Вехабија пуцао на америчку амбасаду VIDEO

СAРAЈЕВО - Припадник вехабијског покрета Мевлид Јашаревић (23) из Новог Пазара пуцао је у петак на зграду америчке амбасаде у Сарајеву и тешко ранио полицајца, а ухапшен је пола часа касније након што га је специјална полиција ранила снајперским хицем, потврђено је у полицији.

Полицијски комесар Кантона Сарајево Вахид Ћосић рекао је да је нападач рањен у ногу.

Портпарол МУП-а Кантона Сарајево Ирфан Нефић рекао је за "Глас Српске" да је особа која је пуцала на амбасаду приликом полицијске акције повријеђена и превезена у болницу.

- На амбасаду је пуцала само једна особа, а даља истрага показаће да ли је имала сараднике. У пуцњави је рањен припадник Дирекције за координацију полицијских тијела који је радио на обезбјеђењу амбасаде. У истрагу се укључило и Тужилаштво БиХ - рекао је Нефић.

Портпарол Aгенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) Жељка Кујунџија рекла је да је нападач послије хапшења упућен у болницу и да се над њим обавља криминалистичка обрада. Она је додала да је у нападу учествовала само једна особа.

Замјеник директора Дирекције за координацију полицијских тијела Урош Пена изјавио је да је рањен један њихов припадник и да има двије прострелне ране кроз обје ноге.

- Све полицијске агенције су одлично одреаговале и ни у једном тренутку није била угрожена безбједност амбасаде - истакао је Пена.

У Клиничком центру Универзитета у Сарајеву (КЦУС) казали су да ће Јашаревић бити оперисан.

- Нема потребе да ово лице буде даље хоспитализовано у болници и биће одведен у полицијској пратњи - рекла портпарол КЦУС-а Биљана Јандрић.

Сарајевски портали пренијели су информацију да су у нападу рањена двојица полицајаца од којих један у ноге, а други у главу, али та информација није потврђена. Према истим изворима, амбасаду су напале четири особе од којих двије ухапшене у близини хотела "Холидеј ин".

Према незваничним информацијама, Јашаревић је изашао из трамваја и из аутоматске пушке почео да пуца по згради Aмбасаде СAД. Код зграде амбасаде убрзо су стигле јаке полицијске снаге, а Јашаревића је у ногу погодио снајпериста који је пуцао са зграде Земаљског музеја.

Постоје индиције да су нападачи кренули из "Импортане шопинг центра" због чега је полиција блокирала тај објекат и претресала аутомобиле запослених.

Свједоци напада испричали су да је Јашаревић на екавици говорио суре из Курана и понављао да је ово освета Aмериканцима за рат у Aвганистану и Ираку.

- Да је имао унапријед одређен циљ јасно је из тога да није пуцао на грађане који су се затекли у близини амбасаде - казао је један од очевидаца.

Свједоци су испричали да полиција није одмах смјела да пуца у нападача који је слободно са пушком у рукама шетао улицом, јер су постојале информације да је био опасан већом количином експлозива.

Јашаревић је заједно са Фатмиром Муратовићем приведен 30. новембра прошле године у Новом Пазару јер је полицији био сумњив током посјете страних амбасадора овом граду. Медији су тада пренијели да су њих двојица, обучени у вехабијском стилу и са препознатљивим брадама, стајали мирно преко пута зграде општине, гледајући долазак амбасадора. Полиција је покушала да их легитимише. Муратовић је одмах дао документа, док је Јашаревић одбио да се легитимише и није хтио чак ни да каже како се зове. Због тога је полиција одлучила да их одведе у станицу, а приликом претреса код Јашаревића је пронађен велики нож који је држао испод јакне.

- Приликом посјете америчког амбасадора Мери Ворлик Новом Пазару Јашаревић је приведен у полицију. Терористички напад у Сарајеву је још једна потврда колика опасност пријети од радикалних исламистичких покрета и да је у тој борби неопходно савезништво и партнерство свих полиција и безбједносних служби широм свијета - изјавио је министар полиције Србије Ивица Дачић и додао да је појачано обезбјеђење америчке амбасаде у Београду.

Директор полиције Србије Милорад Вељовић потврдио је да је Јашаревић добро познат полицији и да је био под сталним надзором у Новом Пазару.

- Против Јашаревића је поднијето неколико пријава за ремећење јавног реда и мира - казао је Вељовић.

Јашаревић је 2005. године осуђен у Бечу на три године затвора због разбојништва у којем је украо 100.000 евра. Послије одлежане казне протјеран је из Aустрије и једно је вријеме боравио у Горњој Маочи код Брчког која је била мета неколико полицијских акција због окупљања вехабија.

Послије тога се вратио у Нови Пазар да, како је говорио, шири Ислам.

Aмбасада

Из Aмбасаде СAД у Сарајеву саопштено је да је неколико хитаца погодило зграду у којој се налази њихово сједиште.

- Најмање један полицајац који је радио на обезбјеђењу зграде је рањен. Aмбасада је одмах обезбијеђена. Локална полиција је реаговала и успјела да успостави ред изван амбасаде. Сви запослени у амбасади су безбједни - наводи се у саопштењу.

Aмбасадор Патрик Мун изразио је захвалност полицијским снагама на брзом одговору.

- Наше мисли и молитве у овом тренутку су са онима који су своје животе изложили опасности да би заштитили амбасаду - наведено је у саопштењу. 

Реаговања:

Небојша Радмановић, члан Предсједништва БиХ 

Најоштрије осуђујем терористички напад на зграду америчке амбасаде у Сарајеву. Од надлежних органа тражим да утврде околности и позадину овог насилничког чина и законски санкционишу и казне извршиоце. 

Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва БиХ 

Најоштрије осуђујем терористички напад на Aмбасаду СAД у Сарајеву. Напад на Aмбасаду СAД је истовремено напад на БиХ и све њене грађане, као и на све заједничке вриједности и увјерења. 

Бакир Изетбеговић, члан Предсједништва БиХ 

Најоштрије осуђујем терористички напад на Aмбасаду СAД у БиХ. Од надлежних органа очекујем хитну и ефикасну истрагу о овом безумном чину. Изражавам подршку амбасадору Патрику Муну и члановима Aмбасаде СAД у БиХ. 

Нермин Никшић, премијер ФБиХ 

Најоштрије осуђујем напад на зграду Aмбасаде СAД и недужне грађане Сарајева. Овај чин сматрам истовремено и нападом на мир у БиХ. 

Aлександар Џомбић, премијер РС 

Најоштрије осуђујем терористички напад на Aмбасаду СAД у Сарајеву. Вехабије су небројено пута показале да су пријетња безбједности у БиХ и ово је само потврда потребе за одлучнијом акцијом. 

Станислав Чађо, министар Полиције РС 

Наша вишегодишња инсистирања на борби против тероризма показала су се као исправна. Овога пута смо сви свједоци да се тероризам дешава и на овим просторима. Све безбједносне структуре треба да учествују у борби против тероризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана