Prvo suđenje povezano sa slučajem “Dragičević”: Tehničari negiraju odgovornost za nestanak donjeg veša

Nebojša Tomašević
Prvo suđenje povezano sa slučajem “Dragičević”: Tehničari negiraju odgovornost za nestanak donjeg veša

Banjaluka - Prvo suđenje povezano sa slučajem ubistva Davida Dragičevića trebalo bi da počne za mjesec, a na optuženičkoj klupi naći će se dva kriminalistička tehničara Policijske uprave Banjaluka Zoran Bošnjak (44) i Mikica Marijanac (55) koje banjalučko Okružno tužilaštvo tereti za sprečavanje dokazivanja u istrazi ubistva.

Optuženi Bošnjak juče je u banjalučkom Osnovnom sudu negirao krivicu, što je ranije uradio i Marijanac, pa bi nakon Bošnjakovog izjašenja sud trebalo da zakaže početak sudskog procesa.

- Sud će u narednom periodu zakazati početak suđenja koji će biti pred novim sudijom - objasnio je sudija za prethodni postupak Dragan Uletilović.

Tijelo Davida Dragićčevića pronađeno je u martu prošle godine na obali Crkvene kod banjalučke tvrđave Kastel nakon više dana traganja za njim. Iz policije je tada saopšteno da se najvjerovatnije radi o zadesnoj smrti, odnosno da je sam upao u rijeku. Porodica i prijatelji  mladića to nisu prihvatili nakon čega su započeli protesti u centru Banjaluke pod sloganom “Pravda za Davida”. Poslije tri mjeseca istrage Tužilaštvo je slučaj okarakterisalo kao ubistvo.

Kriminalistički tehničari Bošnjak i Marijanac bili su dio tima koji je sprovodio istragu ubistva, a tužilaštvo ih tereti da su bacili materijalni dokaz. Optužnica protiv njih podignuta je početkom septembra prošle godine i prema njoj, Marijanac i Bošnjak bacili su bokserice koje su skinute s ubijenog Davida, a koje su 25. marta nakon obdukcije prebačene u PU Banjaluka, u prostoriju za sušenje predmeta.

U optužnici se navodi da su to uradili u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje, čime su počinili krivično djelo sprečavanje dokazivanja. Tokom istrage optuženi su prebacivali odgovornost jedan na drugog i govorili da im je inspektor Siniša Kojdić rekao da donji veš ne treba i da može da se baci.

Povodom istrage ubistva Davida Dragičevića juče je reagovao ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač koji je istakao da  sarajevski advokat Ifet Feraget svjesno laže javnost iznoseći neistine bez dokaza da su poznate sve činjenice u vezi sa navodnim ubistvom Davida Dragičevića. Feraget je advokat oca ubijenog mladića Davora Dragićevića i  svoje tvrdnje iznio je gostuijući u jednoj televizijskoj emisiji.

Lukač je istakao da Feraget ponavlja laž koja je politički konstruisana s ciljem iskorištavanja slučaja.

Hapšenja

 

Članovi grupe “Pravda za Davida” Zaim Šibić i Janko Testen iz Banjaluke uhapšeni su zbog sumnje da su u ponedjeljak uveče narušili javni red i mir na Trgu krajine u Banjaluci.

Do hapšenja je došlo zato što je grupa građana došla na Trg gdje su pjevali pesmu “Klinac u getu”, a što je okarakterisano kao narušavanje reda i mira. Iz grupe “Pravda za Davida” su nakon hapšenja istakli da institucije nijednom nisu pravno obrazložile svoja postupanja, te su ih pozvali da objasne zašto je krivično djelo stajati na javnoj površini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana