Прво суђење повезано са случајем “Драгичевић”: Техничари негирају одговорност за нестанак доњег веша

Небојша Томашевић
Прво суђење повезано са случајем “Драгичевић”: Техничари негирају одговорност за нестанак доњег веша

Бањалука - Прво суђење повезано са случајем убиства Давида Драгичевића требало би да почне за мјесец, а на оптуженичкој клупи наћи ће се два криминалистичка техничара Полицијске управе Бањалука Зоран Бошњак (44) и Микица Маријанац (55) које бањалучко Окружно тужилаштво терети за спречавање доказивања у истрази убиства.

Оптужени Бошњак јуче је у бањалучком Основном суду негирао кривицу, што је раније урадио и Маријанац, па би након Бошњаковог изјашења суд требало да закаже почетак судског процеса.

- Суд ће у наредном периоду заказати почетак суђења који ће бити пред новим судијом - објаснио је судија за претходни поступак Драган Улетиловић.

Тијело Давида Драгићчевића пронађено је у марту прошле године на обали Црквене код бањалучке тврђаве Кастел након више дана трагања за њим. Из полиције је тада саопштено да се највјероватније ради о задесној смрти, односно да је сам упао у ријеку. Породица и пријатељи  младића то нису прихватили након чега су започели протести у центру Бањалуке под слоганом “Правда за Давида”. Послије три мјесеца истраге Тужилаштво је случај окарактерисало као убиство.

Криминалистички техничари Бошњак и Маријанац били су дио тима који је спроводио истрагу убиства, а тужилаштво их терети да су бацили материјални доказ. Оптужница против њих подигнута је почетком септембра прошле године и према њој, Маријанац и Бошњак бацили су боксерице које су скинуте с убијеног Давида, а које су 25. марта након обдукције пребачене у ПУ Бањалука, у просторију за сушење предмета.

У оптужници се наводи да су то урадили у намјери да спријече или отежају доказивање, чиме су починили кривично дјело спречавање доказивања. Током истраге оптужени су пребацивали одговорност један на другог и говорили да им је инспектор Синиша Којдић рекао да доњи веш не треба и да може да се баци.

Поводом истраге убиства Давида Драгичевића јуче је реаговао министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач који је истакао да  сарајевски адвокат Ифет Ферагет свјесно лаже јавност износећи неистине без доказа да су познате све чињенице у вези са наводним убиством Давида Драгичевића. Ферагет је адвокат оца убијеног младића Давора Драгићевића и  своје тврдње изнио је гостуијући у једној телевизијској емисији.

Лукач је истакао да Ферагет понавља лаж која је политички конструисана с циљем искориштавања случаја.

Хапшења

 

Чланови групе “Правда за Давида” Заим Шибић и Јанко Тестен из Бањалуке ухапшени су због сумње да су у понедјељак увече нарушили јавни ред и мир на Тргу крајине у Бањалуци.

До хапшења је дошло зато што је група грађана дошла на Трг гдје су пјевали песму “Клинац у гету”, а што је окарактерисано као нарушавање реда и мира. Из групе “Правда за Давида” су након хапшења истакли да институције ниједном нису правно образложиле своја поступања, те су их позвали да објасне зашто је кривично дјело стајати на јавној површини.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана