Prvi slučajevi sukoba interesa za dvije godine

Ž. D.
Prvi slučajevi sukoba interesa za dvije godine

Sarajevo - Komisija za utvrđivanje sukoba interesa BiH odlučila je juče da je Žiko Krunić u sukobu interesa jer je istovremeno predsjednik Nezavisnog odbora Parlamenta BiH i izvršni direktor za korporativne poslove u Rudniku i termoelektrani (RiTE) "Ugljevik".

Sukob interesa utvrđen je i za člana Nezavisnog odbora Miroslava Škorića, koji je i član Nadzornog odbora "Vodovoda i kanalizacije" u Bijeljini.

Predsjednik Komisije za utvrđivanje sukoba interesa Jasmin Emrić rekao je da su sve odluke donijeli jednoglasno i da je zbog povrede Zakona o sukobu interesa Kruniću izrečena sankcija koja podrazumijeva umanjenje plate i primanja koje ostvaruje kao predsjednik Nezavisnog odbora za 30 odsto u trajanju od šest mjeseci.

- Kruniću je ostavljen rok od 30 dana da podnese ostavku na funkciju izvršnog direktora i da dostavi dokaz da je to učinio - rekao je Emrić.

Krunić je istakao da je riječ o političkoj odluci koja nema nikakve veze sa sukobom interesa.

- Funkcije koje obavljam nemaju nikakve veze jedna sa drugom - rekao je Krunić.

Škorić je kažnjen smanjenjem plate za deset odsto koju ostvaruje kao član Nezavisnog odbora u trajanju od tri mjeseca, a u istom roku kao i Krunić mora podnijeti ostavku u Nadzornom odboru "Vodovoda i kanalizacije".

Komisija je za Martina Raspudića i Ankicu Gudeljević pokrenula postupak za utvrđivanje sukoba interesa. Raspudić je istovremeno obavljao funkcije v.d. direktora Agencije za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju i direktora Aerodroma Mostar. Gudeljevićeva je savjetnik ministra inostranih poslova BiH, a njen suprug direktor Javnog preduzeća "Luka Brčko". Ovo su prve odluke koje je komisija donijela od kada je osnovana prije dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana