Први случајеви сукоба интереса за двије године

Ж. Д.
Први случајеви сукоба интереса за двије године

Сарајево - Комисија за утврђивање сукоба интереса БиХ одлучила је јуче да је Жико Крунић у сукобу интереса јер је истовремено предсједник Независног одбора Парламента БиХ и извршни директор за корпоративне послове у Руднику и термоелектрани (РиТЕ) "Угљевик".

Сукоб интереса утврђен је и за члана Независног одбора Мирослава Шкорића, који је и члан Надзорног одбора "Водовода и канализације" у Бијељини.

Предсједник Комисије за утврђивање сукоба интереса Јасмин Емрић рекао је да су све одлуке донијели једногласно и да је због повреде Закона о сукобу интереса Крунићу изречена санкција која подразумијева умањење плате и примања које остварује као предсједник Независног одбора за 30 одсто у трајању од шест мјесеци.

- Крунићу је остављен рок од 30 дана да поднесе оставку на функцију извршног директора и да достави доказ да је то учинио - рекао је Емрић.

Крунић је истакао да је ријеч о политичкој одлуци која нема никакве везе са сукобом интереса.

- Функције које обављам немају никакве везе једна са другом - рекао је Крунић.

Шкорић је кажњен смањењем плате за десет одсто коју остварује као члан Независног одбора у трајању од три мјесеца, а у истом року као и Крунић мора поднијети оставку у Надзорном одбору "Водовода и канализације".

Комисија је за Мартина Распудића и Анкицу Гудељевић покренула поступак за утврђивање сукоба интереса. Распудић је истовремено обављао функције в.д. директора Агенције за пружање услуга у ваздушном саобраћају и директора Аеродрома Мостар. Гудељевићева је савјетник министра иностраних послова БиХ, а њен супруг директор Јавног предузећа "Лука Брчко". Ово су прве одлуке које је комисија донијела од када је основана прије двије године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана