Прве куће Регионалног програма стамбеног збрињавања ничу у септембру

Ведрана Кулага
Прве куће Регионалног програма стамбеног збрињавања ничу у септембру

Сарајево - Градња првих кућа за избјегла и расељена лица у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања у БиХ могла би да почне у септембру.

Представници БиХ и Развојне банке Савјета Европе, на чији рачун стиже новац за реализацију овог програма, потписали су недавно споразум о гранту вриједном 2,38 милиона евра, намијењеном за обнову и изградњу кућа. На сајту Регионалног стамбеног програма објављено је да ће грант бити коришћен за финансирање првог потпројекта збрињавања који је лани одобрила Скупштина донатора.

Први потпројекат обезбиједиће помоћ за избјеглице и интерно расељена лица. Према објављеним подацима, он се односи на 20 избјегличких породица из Хрватске које желе да се интегришу у Српској и које ће добити грађевински материјал, те на 50 расељених породица у РС и ФБиХ које ће добити помоћ у обнови њихових кућа.

- Осим тога, 100 повратничких породица из других партнерских земаља у пројекту ће добити помоћ за реконструкцију. На овај начин биће ријешено стамбено питање за 170 породица - објавили су челници Регионалног стамбеног програма.

Споразум о гранту ће, како је наведено, ступити на снагу након што га ратификују власти у БиХ. Замјеник министра за избјеглице и расељена лица Миладин Драгичевић очекује да ће то бити учињено веома брзо.

- Министарство правде БиХ сљедећих дана треба да утврди да ли је све у складу са постојећим законима, послије чега се може очекивати почетак реализације регионалног пројекта трајног збрињавања избјеглица и расељених лица - рекао је Драгичевић и додао да је све спремно и да је за ова средства отворен рачун.

На донаторској конференцији у Сарајеву, која је одржана у априлу 2012. године, прикупљено је око 300 милиона евра, што је око 60 одсто новца потребног за стамбено збрињавање најугроженијих избјегличких породица у БиХ, Црној Гори, Хрватској и Србији. ЕУ и САД су обећале да ће у идућих пет година обезбиједити остатак новца, односно још 200 милиона, колико је потребно за регионални програм, којим би био обезбијеђен кров над главом за 27.000 избјегличких породица, односно за 74.000 људи.

Из донаторског фонда Србија би требало да добије 335,2 милиона, Хрватска 119,7 милиона, БиХ 101 милион, а Црна Гора 27,7 милиона евра. У БиХ би требало да буде обезбијеђено 5.400 трајних стамбених рјешења за избјеглице и расељена лица.

Други талас

Скупштина донатора је у октобру прошле године одобрила 14,6 милиона евра за други потпројекат. Ова средства ће се користити за стамбено збрињавање 780 домаћинстава. Очекује се да ће ове године бити потписан споразум за грант за овај потпројекат.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана