Прва жртва вируса H1N1

nezavisne.com
Прва жртва вируса H1N1

Бањалука, Сарајево, Тузла - Једна жена преминула је на Клиници за анестезиологију у Универзитетско-клиничком центру Тузла од вируса H1N1.

Ерсија Ашчерић-Мујединовић, портпарол ове здравствене установе, саопштила је да јој није познато да ли је преминула пацијенткиња била хронични болесник нити колико је времена провела у УКЦ Тузла.

Према њеним ријечима, та жена је преминула у петак, а у овој здравственој установи на лијечењу је и једна пацијенткиња која има вирус H3N2, такође врсту грипа, али коју прате тежа клиничка слика и компликованији симптоми.

"Пацијентица која је задржана на интензивној њези налази се у тешком стању", потврдила је Ашерић-Мујединовићева.

Јелена Равлија, главни федерални епидемиолог, демантовала је данас информацију која се појавила на порталима да се ради о појави птичјег грипа у БиХ  и појаснила да је ријеч о H1N1, односно сезонском грипу, који је раније погрешно називан свињским.

"Ово је период у години када вируси највише циркулирају и тренутно имамо пријављену умјерену, а у неким подручјима и појачану активност грипа и то је засад сасвим очекивано", нагласила је Равлија.

Поручује да становништво нема чега да се плаши, јер се ради о уобичајеном броју обољелих за ово доба године, када су ови вируси најактивнији.

Из Института за јавно здравство РС саопштили су да интензивно прате епидемиолошку ситуацију на терену.

Милка Мрђа, портпарол Института за јавно здравство РС, казала је да је тип грипа H3N2 такође врста сезонског грипа, а да је вакцина против њега садржана у овогодишњој вакцини против сезонског грипа.

Она је прецизирала да је од почетка сезоне, тачније од почетка новембра прошле до половине јануара ове године, у свим домовима здравља Републике Српске укупно регистровано 23.065 акутних респираторних инфекција, док је пријављено укупно 7.225 обољења сличних грипу.

Мрђа је додала да у РС нема пријављених епидемија грипа. Апеловала је на становништво да због дужег боравка у затвореном простору са већим групама људи, као што су школе, чекаонице, средства јавног превоза и слично, неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене, као и хигијене простора у којима се живи и ради.

Из Института наглашавају да у наредном периоду посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак, као што су старачки домови, за његу лица са посебним потребама, пишу Независне новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана