Pruge pune radnika, vagoni zjape prazni

Marijana Miljić
Pruge pune radnika, vagoni zjape prazni

Banjaluka - "Željeznice RS" imaju najveći broj radnika po kilometru pruge među željezničkim preduzećima u regionu, najmanju produktivnost zaposlenih, dok se broj putnika koji koriste ovaj vid prevoza konstantno smanjuje i pao je 14 po vozu.

Podaci koji ilustruju nerentabilnost poslovanja "Željeznica RS" izneseni su u konačnoj verziji programa njihovog restrukturiranja u koji su uključeni i Vlada RS i Svjetska banka.

- Broj putnika je opadao posljednjih godina i iskorišćenost kapaciteta pala je na svega 14 putnika po vozu. U taj broj nisu uračunati radnici ovog preduzeća i članovi njihovih porodica - navedeno je u dokumentu objavljenom na sajtu preduzeća.

Brojevi pokazuju da su "Željeznice RS" 1998. godine prevezle čak 1,57 miliona putnika, dok je u 2008. taj broj smanjen na 728.000, odnosno za više nego dvostruko. Negativan trend je nastavljen i nakon toga i podaci za 2015. godinu pokazuju da je vozom putovalo samo 177.200 putnika.

Ništa bolja situacija nije ni u pogledu prosječne dužine putovanja po putniku, a najnovija statistika pokazuje da ono iznosi svega 70 kilometara.

U dokumentu je zaključeno i da su troškovi za radnike "Željeznica" ogromni i da dodatno doprinose slabljenju preduzeća.

- Preduzeće ima višak radnika zbog politike zapošljavanja, a ne stvarnih potreba poslovanja. Uprkos smanjenju broja radnika od 2010. do 2014. godine preduzeće i dalje ima prekomjeran broj zaposlenih i najveći broj radnika po kilometru pruge od svih željeznica u regionu. Pored toga produktivnost zaposlenih je najmanja u regionu izuzev u Albaniji. Uprkos smanjenju obima radne snage, "Željeznice RS" su i dalje suočene sa teškim finansijskim neprilikama, jer troškovi za zaposlene premašuju ukupne prihode poslovanja - navedeno je u programu restrukturiranja.

Stručnjaci su izračunali da će procijenjene obaveze "Željeznica" prema radnicima na kraju marta 2018. godine iznositi čak 38,5 miliona evra. U ovu brojku uračunata su direktna dugovanja na osnovu naknada i davanja, poreza i doprinosa, kamata i troškove sudskih sporova.

- Preduzeće će iskoristiti novac iz kredita Svjetske banke da isplati zaostala dugovanja prema radnicima i ostala dugovanja koja su u vezi sa njima. Potom će Vlada RS pod zaštitom stečajnog suda realizovati konverziju duga u akcije, što će "Željeznice" osloboditi svih postojećih dugovanja - navedeno je u dokumentu.

O prekomjernom zapošljavanju u "Željeznicama RS" svjedoče i podaci da je od 2006. do kraja 2010. godine broj radnika sa 3.077 skočio na 3.634, što znači da je za pet godina zaposleno 557 radnika. Ovo preduzeće je u aprilu zapošljavalo 3.098, a plan je da do kraja ove ili početka iduće godine taj broj bude sveden na 2.775, što znači da su u tom periodu višak 323 radnika. Planom restrukturiranja preduzeća predviđeno je da broj zaposlenih u periodu od 2017. do 2021. godine bude smanjen za dodatnih 1.000  radnika.

Vršilac dužnosti direktora "Željeznica RS" Dragan Savanović juče nije odgovarao na pozive.

Sindikati sa druge strane poručuju da je na loš položaj "Željeznica RS" pored prekomjernog zapošljavanja uticalo i niz drugih faktora.

- Radnici su zapošljavani za vrijeme izbora i to je stvorilo velike probleme. Pored toga, uprave se nedomaćinski ponašaju prema preduzeću. Nijedna od njih do sada nije na svjetlo dana iznijela program za rješavanje nagomilanih problema. Svi su gledali svoju korist. Ostavljaju velike gubitke iza sebe jer sklapaju i štetne ugovore, a za to ne odgovaraju, kao ni za milionske gubitke - kazao je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti "Željeznica RS" Zlatko Marin.

Osvrnuvši se na ogroman pad broja putnika, Marin je istakao da je to logično jer su vozovi stari i ne nude komfor i udobnost.

- Nije čudno što niko neće da se vozi našim vozovima i prugama - kazao je Marin.

"Željeznice RS" godinama posluju sa gubitkom, a za šest mjeseci ove godine ostvarile su minus od šest miliona KM. Akumulirani gubitak ovog javnog preduzeća dostigao je 89 miliona maraka.

Pregovori

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kazali su da su u utorak počeli tehnički pregovori u Sarajevu sa predstavnicima Svjetske banke u vezi sa restrukturiranjem "Željeznica RS" i dobijanja kredita za rješavanje viška zaposlenih.

Naveli su i da se neće oglašavati do zaključenja tih razgovora.

Broj putnika

*1.570.000 - 1998. godine

*728.000 - 2008. godine

*177.200 - 2015. godine

Broj radnika

*3.077 - 2006. godina

*3.634 - 2010. godina

*3.098 - 2017. godina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana