Пруге пуне радника, вагони зјапе празни

Маријана Миљић
Пруге пуне радника, вагони зјапе празни

Бањалука - "Жељезнице РС" имају највећи број радника по километру пруге међу жељезничким предузећима у региону, најмању продуктивност запослених, док се број путника који користе овај вид превоза константно смањује и пао је 14 по возу.

Подаци који илуструју нерентабилност пословања "Жељезница РС" изнесени су у коначној верзији програма њиховог реструктурирања у који су укључени и Влада РС и Свјетска банка.

- Број путника је опадао посљедњих година и искоришћеност капацитета пала је на свега 14 путника по возу. У тај број нису урачунати радници овог предузећа и чланови њихових породица - наведено је у документу објављеном на сајту предузећа.

Бројеви показују да су "Жељезнице РС" 1998. године превезле чак 1,57 милиона путника, док је у 2008. тај број смањен на 728.000, односно за више него двоструко. Негативан тренд је настављен и након тога и подаци за 2015. годину показују да је возом путовало само 177.200 путника.

Ништа боља ситуација није ни у погледу просјечне дужине путовања по путнику, а најновија статистика показује да оно износи свега 70 километара.

У документу је закључено и да су трошкови за раднике "Жељезница" огромни и да додатно доприносе слабљењу предузећа.

- Предузеће има вишак радника због политике запошљавања, а не стварних потреба пословања. Упркос смањењу броја радника од 2010. до 2014. године предузеће и даље има прекомјеран број запослених и највећи број радника по километру пруге од свих жељезница у региону. Поред тога продуктивност запослених је најмања у региону изузев у Албанији. Упркос смањењу обима радне снаге, "Жељезнице РС" су и даље суочене са тешким финансијским неприликама, јер трошкови за запослене премашују укупне приходе пословања - наведено је у програму реструктурирања.

Стручњаци су израчунали да ће процијењене обавезе "Жељезница" према радницима на крају марта 2018. године износити чак 38,5 милиона евра. У ову бројку урачуната су директна дуговања на основу накнада и давања, пореза и доприноса, камата и трошкове судских спорова.

- Предузеће ће искористити новац из кредита Свјетске банке да исплати заостала дуговања према радницима и остала дуговања која су у вези са њима. Потом ће Влада РС под заштитом стечајног суда реализовати конверзију дуга у акције, што ће "Жељезнице" ослободити свих постојећих дуговања - наведено је у документу.

О прекомјерном запошљавању у "Жељезницама РС" свједоче и подаци да је од 2006. до краја 2010. године број радника са 3.077 скочио на 3.634, што значи да је за пет година запослено 557 радника. Ово предузеће је у априлу запошљавало 3.098, а план је да до краја ове или почетка идуће године тај број буде сведен на 2.775, што значи да су у том периоду вишак 323 радника. Планом реструктурирања предузећа предвиђено је да број запослених у периоду од 2017. до 2021. године буде смањен за додатних 1.000  радника.

Вршилац дужности директора "Жељезница РС" Драган Савановић јуче није одговарао на позиве.

Синдикати са друге стране поручују да је на лош положај "Жељезница РС" поред прекомјерног запошљавања утицало и низ других фактора.

- Радници су запошљавани за вријеме избора и то је створило велике проблеме. Поред тога, управе се недомаћински понашају према предузећу. Ниједна од њих до сада није на свјетло дана изнијела програм за рјешавање нагомиланих проблема. Сви су гледали своју корист. Остављају велике губитке иза себе јер склапају и штетне уговоре, а за то не одговарају, као ни за милионске губитке - казао је предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности "Жељезница РС" Златко Марин.

Осврнувши се на огроман пад броја путника, Марин је истакао да је то логично јер су возови стари и не нуде комфор и удобност.

- Није чудно што нико неће да се вози нашим возовима и пругама - казао је Марин.

"Жељезнице РС" годинама послују са губитком, а за шест мјесеци ове године оствариле су минус од шест милиона КМ. Акумулирани губитак овог јавног предузећа достигао је 89 милиона марака.

Преговори

У Министарству саобраћаја и веза РС казали су да су у уторак почели технички преговори у Сарајеву са представницима Свјетске банке у вези са реструктурирањем "Жељезница РС" и добијања кредита за рјешавање вишка запослених.

Навели су и да се неће оглашавати до закључења тих разговора.

Број путника

*1.570.000 - 1998. године

*728.000 - 2008. године

*177.200 - 2015. године

Број радника

*3.077 - 2006. година

*3.634 - 2010. година

*3.098 - 2017. година

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана