Provjetravanje u SNSD-u počinje iz Doboja i Zvornika

Darko Momić
Provjetravanje u SNSD-u počinje iz Doboja i Zvornika

Banjaluka - Poslije konstituisanja Narodne skupštine Republike Srpske i izbora nove Vlade RS biće sprovedeno provjetravanje unutar najveće stranke u Srpskoj - SNSD-a.

Prema tvrdnjama izvora “Glasa Srpske” iz vrha ove stranke, provjetravanje koje podrazumijeva određene kadrovske promjene biće sprovedeno u opštinama i gradovima u kojima je SNSD ostvario loš izborni rezultat, ali i tamo gdje je napravljena nesrazmjerna razlika u broju glasova između kandidata za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i Milorada Dodika.

- Po tom osnovu najgori je Zvornik, u kojem je Cvijanovićeva osvojila skoro deset odsto glasova manje od Dodika. Slijedi Doboj, u kojem je Dodik osvojio 8,63 odsto više glasova nego nova predsjednica RS, a potom Bileća, gdje je Dodik dobio podršku 51 odsto birača, a Željka oko 43 odsto - precizira naš sagovornik.

On dodaje da je novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH dobio povjerenje veće za sedam odsto nego Željka Cvijanović u Šamcu, Foči, Bijeljini i Gacku, a poslije ovih sredina najveća razlika u broju glasova takođe u Dodikovu korist bila je u Banjaluci, Brčkom, Istočnoj Ilidži, Derventi, Trebinju i, što je posebno interesantno, Laktašima.

- Prirodno je to što je Dodik osvajao više glasova od Cvijanovićeve zato što je bilo manje kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, ali u pojedinim sredinama je ta razlika ipak neprirodno velika. Doduše, u većini lokalnih zajednica ta razlika je stvorena zato što koalicioni partneri iz DNS-a, Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske nisu bili iskreni, ali postoje i sredine u kojima je jasno da struktura SNSD-a nije odgovorila zadatku. Lider stranke Milorad Dodik posebno je nezadovoljan rezultatom u Laktašima i insistira na tome da bude ustanovljeno zašto je Željka osvojila oko 1.400 glasova manje od njega - kaže naš sagovornik.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević potvrdio je za “Glas Srpske” da se rade analize izbornih rezultata, ali da konstituisanje novog saziva republičkog parlamenta i izbor nove Vlade Srpske predstavljaju prioritet za ovu stranku.

- To je na prvom mjestu, ali svakako da će se nakon toga i nakon ozbiljne analize izbornih rezultata vidjeti da li će biti, kako vi kažete, provjetravanja. Sigurno je da će se pažnja posvetiti i razlozima zbog kojih je u nekim sredinama bila neprirodna razlika između naših kandidata za predsjednika i srpskog člana Predsjedništva BiH - kaže Kovačević.

Koalicija

SNSD sa 212.936, DNS sa 96.993, Socijalistička partija sa 54.323 i Ujedinjena Srpska sa 20.712 u trci za Narodnu skupštinu RS osvojile su ukupno 384.964 glasa.

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio je 357.034 glasa ili 27.930 manje nego stranke koje su ga podržavale, dok je nova predsjednica Srpske Željka Cvijanović dobila podršku 312.105 birača ili čak 72.859 glasova manje nego članice vladajuće koalicije.

Delegacije najjače srpske i hrvatske stranke dogovorile se o zajedničkom nastupu na svim nivoima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana