Полиција у Тузли растјерала демонстранте, протести и сутра VIDEO

Данас.инфо, Фото ТИП.ба
Полиција у Тузли растјерала демонстранте, протести и сутра VIDEO

Тузла - Неколико хиљада грађана Тузле наставили су данас протесте којима изражавају незадовољство стањем у друштву. Протести који су трајали цијели дан прерасили су у сукобе демонстраната и полиције. У вечерњим часовима полиција је сузавцем растјерала демонстранте, а једна група хулигана кренула је у пљачку радњи и објеката.

Радници Дите и других тузланских предузећа те бројни грађани Тузле, како су и најавили, јутрос у 12 сати почели су протест испред зграде Владе ТК, гдје су упосленици Дите и других компанија ставили цвијеће и запалили свијеће.

Мирни протест није дуго трајао. Демонстранти су почели камењем, бакљама и јајима гађати зграду Владе ТК те су скинули са зграде и запалили заставу Тузланског кантона.

У каменовању је уништен први спрат зграде Владе ТК, а премијер, министри и запослени су напустили зграду Владе ТК.

Полиција је након тога направила кордоне, а када су демонстранти покушали их пробити полиција је употријебила сузавац. Дошло је до обрачуна између полиције и демонстраната, те је више полицајаца повријеђено.

У послијеподневним сатима представници демонстраната пристали су на преговоре са полицијом која је обећала пуштање ухапшених демонстраната на слободу.

Око 20 шасова су то и испоштовали те на слободу пустили Алдина Ширановића.

Но, иако је договор постигнут око 18 сати, демонстранти нису пристали да се разиђу. Њих близу 2.000 је остало на улицама те су почели палити контејнере, гуме и бацати петарде.

Полиција је подузела акцију и кренула у разбијање демонстрација.

Бачене су огромне количине сузавца, због чега је цијела улица поред зграде владе била обавијена густим димом. Према тврдњама демонстраната, полиција је уз сузавац користила и пендреке.

Демонстранти су се око 19 сати разбјежали, а једна група хулигана кренула је у пљачку радњи и објеката у Тузли.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона Изудин Шарић истакао је да су службеници Управе полиције МУП-а Тузланског кантона подузели све законом предвиђене мјере у циљу успостављања нормализације стања те спрјечавања извршења кривичних дјела.

Додао је да ће против починиоца кривичних дјела бити подузете законом предвиђене мјере и радње.

Према посљедњим информацијама, у Службу хитне медицинске помоћи Тузла до 20 сати примљена су 102 полицајаца који су задобили лаке и тешке повреде. Такође је у Хитној служби примљено и 28 цивила с лакшим повредама.

Подсјетимо, осим у Тузли данас су протести организовани и у Сарајеву, Зеници, Мостару, Бихаћу, Какњу и Приједору.

За сутра су најављени протести у бројним градовима БиХ. У Тузланском кантону у петак неће бити наставе у основним и средњим школама, а студентима Универзитета у Тузли одгођени су испити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана