Прошле године извезено 17 одсто више робе него 2016.

Срна
Прошле године извезено 17 одсто више робе него 2016.

Сарајево - БиХ је у прошлој години извезла робу у вриједности 11 милијарди КМ, што представља номинално повећање од 17,4 одсто у односу на 2016. годину, а покривеност увоза извозом побољшана је за три одсто и на крају године је износила 61 одсто.

У документу “Економски трендови-годишњи извјештај-2017. година”, који је данас усвојио Савјет министара БиХ, наводи се да је извоз роба на тржиште земаља ЕУ у прошлој години износио 7,8 милијарди КМ, што представља 71 одсто укупног извоза БиХ и повећање за 16,8 одсто.


Извоз на тржиште земаља ЦЕФТА-е износио је 1,8 милијарди КМ, што је 16,3 одсто укупног робног извоза БиХ и увећан је за око 28,5 одсто у односу на исти период претходне године, саопштено је из Савјета министара.

Вриједност увезене робе у БиХ у прошлој години износила је 18,1 милијарду КМ, што представља номинално повећање од 12,2 одсто.

Осим електричне енергије и каменог угља, значајан допринос увозу регистрован је у оквиру нафте и нафтних деривата, сировог алуминијума и моторних возила.

У БиХ су повећана страна директна улагања за 57,3 одсто, што је резултат вриједан пажње, јер су глобална директна улагања мања за 16,3 одсто у односу на прошлу годину и поред забиљеженог економског раста.

Повећање улагања од 2,4 одсто биљеже само земље у развоју, док земље у транзицији биљеже пад улагања од 17,9 одсто.

Просјечан број регистрованих незапослених лица у БиХ у 2017. години износио је 489,4 хиљаде, што је мање за 6,1 одсто у односу на исти период претходне године.

У документу се наводи да је спољни сектор обиљежио 2017. годину када су у питању позитивна економска кретања у БиХ.

Савјет министара БиХ усвојио је Информацију Министарства одбране о статусу партнерске сарадње БиХ и НАТО у оквиру Програма планирања и ревизије, у којем БиХ учествује од 2007. године.

Документ “ПАРП/ПГс Процјена БиХ за 2018”, који је Сјеверноатлантски савјет усвојио половином јуна, обухвата преглед планираних циљева за сарадњу НАТО - БиХ до 2024. године и развој капацитета и интероперабилности снага декларисаних за ПФП актвности.

То укључује обуку и вјежбе, као и НАТО вођене операције, реализовање циљева Индивидуалног партнерског акционог плана НАТО - БиХ, као и проведене активности реформе одбране.

Он даје преглед усвојених кључних докумената у систему одбране, као и реализовање досадашњих активности у вези са активирањем Акционог плана за чланство у НАТО.

Савјет министара БиХ упознат је са Информацијом о потреби провођења процеса фискализације на подручју Брчко дистрикта БиХ коју је припремио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УИО/.

Управни одбор УИО БиХ обратиће се органима власти Брчко Дистрикта БиХ укључујући и њиховог представника као посматрача у овом одбору, са захтјевом за хитно провођење процеса фискализације на подручју Дистрикта.

Увођење фискалних каса у Брчко дистрикту очекује се 1. јануара 2019. године.

Савјет министара БиХ донио је Правилник о измјенама и допунама Правилника о микробиолошким критеријумима за храну са ознаком ЕИ као потврдом усклађености са легислативом ЕУ у овој области.

Измјенама и допунама смањују се административна оптерећења за субјекте у пословању са храном, што домаћим произвођачима обезбјеђује равноправан третман и повећање њихове конкурентности на тржишту, те омогућава пословање у складу са прописима усклађеним међународним стандардима.

Министарства БиХ, институције и тијела Савјета министара БиХ реализовали су 170 од 213 закључака, наводи се у Прегледу реализације закључака Генералног секретаријата Савјета министара БиХ донесених од 1. јануара до 31. марта, који је размотрен на сједници.

Прегледом су обухваћене 24 институције.

Од 43 нереализована закључка, за 35 је наведено да је реализација у току, уз достављени временски оквир очекиваног провођења.

Задужена су министарства и друге институције које нису у цијелости реализовале закључке Савјета министара да их без даљњег одгађања у цијелости проведу те да убрзају активности на реализацији закључака који захтијевају дужи период или сарадњу са другим институцијама.

Закључено је да и убудуће реализација закључака Савјета министара БиХ треба да буде приоритет свих министарстава и других институција, чиме се доприноси ефикасност рада Савјета министара БиХ.

Савјет министара БиХ донио је појединачне одлуке о висини основице за обрачун плате те о висини регреса за годишњи одмор запосленим у институцијама БиХ за следећу годину.

Висина основице за обрачун плате запосленим у институцијама БиХ за следећу годину од 475,69 КМ и регрес који износи 300 КМ задржани су на овогодишњем нивоу у складу са политиком Савјета министара БиХ о ограничавању јавне потрошње на плате и накнаде запослених у институцијама БиХ из 2016. године.

Савјет министара БиХ је донио и Одлуку о усвајању политике плата и накнада у институцијама БиХ за период 2019-2022. године.

Политика плата и накнада у институцијама БиХ превасходно ће бити везана за фискалну стратегију која обухвата и свођење јавних расхода у реалне оквире и смањење учешћа укупних јавних издатака у БДП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана