Prošle godine BiH napustilo 13.650 katoličkih vjernika

Srna
Prošle godine BiH napustilo 13.650 katoličkih vjernika

Mostar - Biskupi u BiH su se nakon zasjedanja u Mostaru osvrnuli na problematiku iseljavanja iz BiH, koju je prošle godine, prema njihovim podacima, napustilo 13.650 katoličkih vjernika.

Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić rekao je da je samo Hercegovinu za pet godina napustilo 15.000 vjernika, a samo prošle godine Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju 5.000 vjernika.


"Mi s crkvene strane nastojimo da učinimo šta možemo, a to je malo prema onome što bi država mogla i morala", dodao je biskup Perić.

Govoreći o razlozima odlazaka, kardinal Vinko Puljić rekao je da je u pitanju kompleksna problematika, da ljudi odlaze u inostranstvo u potrazi za poslom, te da cijele porodice odlaze radi boljeg životnog standarda.

On je ocijenio da je uzrok iseljavanju i cjelokupna atmosfera, zatim "igra sa ljudskim pravima", ali i vaspitanje, jer "često puta porodica nije odgajala za život, nego za uživanje".

"Jedan od elemenata je i da nismo naučili voljeti svoju rodnu grudu, jer ono što se voli, za to se i žrtvuje. Izgubili smo ono što su naši stari baštinili, oni su za tu grudu ginuli, na njoj umirali, a mi to ne znamo cijeniti", istakao je kardinal.

Biskupska konferencija BiH održala je 20. i 21. marta u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru 72. sjednicu kojom je predsjedavao kardinal Vinko Puljić, predsjednik Biskupske konferencije BiH.

Učestvovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH i delegat Hrvatske biskupske konferencije, biskup križevački Nikola Kekić. S biskupima se susreo i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luiđi Pezuto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana