Пропаст Алумине у случају нове блокаде

Вељко Зељковић
Пропаст Алумине у случају нове блокаде

Зворник - Менаџмент, Управни одбор и синдикат зворничке фабрике "Алумина" и управа компаније "Боксит" из Милића затражили су јуче хитну реакцију институција РС тврдећи да је најављена незаконита блокада рачуна и пљенидбе имовине "Алумине" да би било намирено предузеће "Павгорд" из Фоче.

Из "Алумине" и "Боксита" су саопштили да контроверзна група на челу са фирмом "Павгорд", потпомогнута зворничким градоначелником Зораном Стевановићем, захтијева нову незакониту блокаду рачуна "Алумине" и пљенидбу имовине у њеном власништву.

- Незаконита блокада рачуна и пљенидба имовине довешће до престанка рада овог привредног гиганта и његових стратешких партнера. Све то води несагледивим и трајним политичким, социјалним, економским и правним посљедицама по Српску - наведено је у саопштењу уз опаску да уколико дође до "црног сценарија" менаџмент "Алумине" и "Боксита" не може преузети одговорност за посљедице које могу настати.

Литванска Укио банка, која је власнички повезана са некадашњим власницима "Алуминине" матичне фирме Фабрике глинице "Бирач", потраживала је од "Бирча" 155 милиона марака. Потраживања су настала под сумњивим околностима, али Литванци тврде да су иза њих стајали кредити дати од 2003. до 2011. године повезаним литванским предузећима која су као и "Алумина" пословала у саставу "Бирча", у којем је покренут стечај. Литванци, који су 2012. године побјегли из РС, уписали су 23 залога ради обезбјеђења четири кредита, иако тај новац никад није ни ушао у РС.

Дуг Укио банке откупио је "Павгорд", чији је власник контроверзни бизнисмен Гордан Павловић, за 6,4 милиона евра. Након што су угашена сва предузећа из састава "Бирча" осим "Алумине", која успјешно послује, повјериоци покушавају да од ње наплате милионска потраживања.

Окружни привредни суд у Бијељини и Виши привредни суд у Бањалуци раније су донијели одлуке да дуг који Укио банка, а потом и "Павгорд" покушавају да наплате не постоји, али је Основни суд у Зворнику прошлог мјесеца дао зелено свјетло на захтјев "Павгорда" да буде настављен извршни поступак против "Алумине". Уставни суд БиХ прије тога је одбио апелацију "Алумине" и дозволио "Павгорду" да учествује у извршном поступку.

У "Алумини" најављују да ће преузети мјере да би зауставили најављену блокаду предузећа и пљенидбу.

- Радници "Алумине" и "Боксита", али и чланови наших породица искористиће сва законска права, која ће се огледати у масовном окупљању и протестима са несагледивим и неконтролисаним посљедицама, не само по регију Бирач, него и по РС - наведено је у саопштењу двије компаније.

У управи "Алумине" и синдикату тог предузећа наглашавају и да је незамисливо да припадници "контроверзне групе све до данас нису кривично процесуирани за недјела, која годинама спроводе".

- Тражимо да надлежни органи предузму нешто да би најодговорнија лица била процесуирана и спријечено уништавање фабрике - наводе у управи "Алумине".

Судија Основног суда у Зворнику Јелена Тодоровић је већ једном мимо одлука других судова одобрила пљенидбу новца. На основу њене одлуке рачун "Алумине" био је блокиран од 12. до 26. априла 2017. године на захтјев "Павгорда", због чега је компанија претрпјела вишемилионску штету.

Изузимање документације

Припадници Управе криминалистичке полиције МУП-а РС у уторак су из "Алумине" по трећи пут изузели обимну документацију која се односи на злоупотребе ранијих литванских власника и послове које је склапала бивша шефица правне службе компаније Соња Рубеж.

Полиција испитује злоупотребе у раду Рубежове и њеног супруга адвоката Ненада Рубежа. Истрага је, према незваничним информацијама, усмјерена управо на залоге на основу којих сумњива потраживања покушава наплатити фочански "Павгорд", као правни насљедник Укио банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана