Propao 21 milion evra pomoći od EU

Svjetlana Šurlan
Propao 21 milion evra pomoći od EU

Banjaluka - Od 513,24 miliona evra, koliko je od 2007. godine bilo namijenjeno BiH iz pretpristupnih fondova Evropske unije, propalo je 21,70 miliona, jer je istekao rok za ugovaranje projekata na koje se odnosila pomoć.

Podaci o korišćenju pomoći koje je sačinila Delegacija EU u BiH pokazuju da su do jula 2017. godine na raspolaganju još 67,73 miliona evra.

Novac koji je propao odnosi se na 2007, 2008, 2009, 2010 i 2011. godinu. Rok za ugovaranje korišćenja novca iz 2012. ističe u junu 2016. godine, dok je rok za ugovaranje za paket iz 2013. godine, iz kojeg je isplaćeno svega 47 odsto raspoloživog novca, jul 2017. godine. Ugovaranje projekta treba da bude završeno u roku od dvije ili tri godine od potpisivanja finansijskog sporazuma, dok bi novac iz tog paketa trebalo da bude isplaćen, odnosno potrošen u roku od dvije godine od datuma ugovaranja.

U Direkciji za evropske integracije BiH su kazali da je od početka realizacije programa pretpristupne pomoći, odnosno od četvrtog kvartala 2008. do 23. oktobra ove godine ugovoreno povlačenje 446,97 miliona evra ili 87 odsto novca. To znači da je za projekte sprovedena tenderska procedura i da je odabran najbolji ponuđač za realizaciju projekata.

- Izvođačima koji sprovode projekte isplaćena su 364,83 miliona evra ili 71 odsto novca. Počela je realizacija 135 projektnih ugovora - istakli su u Direkciji za evropske integracije i naveli da stopa ugovorenog i utrošenog novca bilježi stabilan rast od februara do oktobra ove godine.

Član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica je kazao da i zemlje u regionu imaju problema s iskorišćavanjem novca iz pretpristupnih fondova EU.

- Problem u BiH je još veći, jer moraju da se poštuju ustavna ovlašćenja. Kroz neke projekte se nastajalo postići nešto što je vodilo ka prenosu nadležnosti, a što Srpska nije mogla da dozvoli - kazao je Mazalica.

Ne poriče, međutim, da ima i nestručnih ljudi koji su u BiH zaduženi za realizaciju ugovorenih poslova, ali dodaje da ima i dobrih primjera, navodeći Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević smatra da BiH nije potpuno spremna da iskoristi novac koji joj stoji na raspolaganju.

- Nemamo kadar koji bi pisao dobre projekte i krajnje je vrijeme da iz iskustva zemalja u regionu, prvenstveno Hrvatske, naučimo da bolje radimo. Najviše novca iz EU zemlja dobija u procesu pristupanja, a nama ta sredstva propadaju, a što je još strašnije, plaćamo i penale na nepovučene kredite, jer apliciramo za kredit, uzmemo pare, a nemamo gotov projekat - naglasila je Pandurevićeva i istakla da na ovim projektima više moraju da rade i Savjet ministara, entitetske vlade i lokalne zajednice.

Novcem iz EU finansirani su projekti za jačanje i poboljšanje efikasnosti pravosuđa, javne uprave, carinskih i poreskih institucija, te infrastrukturni i projekti u oblasti snabdijevanja vodo i upravljanja otpadom. Cilj svih projekata je ispunjavanje kriterijuma za članstvo u EU. Dio odobrenog, a neiskorišćenog novca preusmjeren je lani za sanaciju štete od poplava.

IPA 2014.

Novac iz pretpristupnih fondova iz 2014. godine još nije operativan, jer je u toku procedura za potpisivanje finansijskog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana