Пропао 21 милион евра помоћи од ЕУ

Свјетлана Шурлан
Пропао 21 милион евра помоћи од ЕУ

Бањалука - Од 513,24 милиона евра, колико је од 2007. године било намијењено БиХ из претприступних фондова Европске уније, пропало је 21,70 милиона, јер је истекао рок за уговарање пројеката на које се односила помоћ.

Подаци о коришћењу помоћи које је сачинила Делегација ЕУ у БиХ показују да су до јула 2017. године на располагању још 67,73 милиона евра.

Новац који је пропао односи се на 2007, 2008, 2009, 2010 и 2011. годину. Рок за уговарање коришћења новца из 2012. истиче у јуну 2016. године, док је рок за уговарање за пакет из 2013. године, из којег је исплаћено свега 47 одсто расположивог новца, јул 2017. године. Уговарање пројекта треба да буде завршено у року од двије или три године од потписивања финансијског споразума, док би новац из тог пакета требало да буде исплаћен, односно потрошен у року од двије године од датума уговарања.

У Дирекцији за европске интеграције БиХ су казали да је од почетка реализације програма претприступне помоћи, односно од четвртог квартала 2008. до 23. октобра ове године уговорено повлачење 446,97 милиона евра или 87 одсто новца. То значи да је за пројекте спроведена тендерска процедура и да је одабран најбољи понуђач за реализацију пројеката.

- Извођачима који спроводе пројекте исплаћена су 364,83 милиона евра или 71 одсто новца. Почела је реализација 135 пројектних уговора - истакли су у Дирекцији за европске интеграције и навели да стопа уговореног и утрошеног новца биљежи стабилан раст од фебруара до октобра ове године.

Члан Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу у Народној скупштини РС Срђан Мазалица је казао да и земље у региону имају проблема с искоришћавањем новца из претприступних фондова ЕУ.

- Проблем у БиХ је још већи, јер морају да се поштују уставна овлашћења. Кроз неке пројекте се настајало постићи нешто што је водило ка преносу надлежности, а што Српска није могла да дозволи - казао је Мазалица.

Не пориче, међутим, да има и нестручних људи који су у БиХ задужени за реализацију уговорених послова, али додаје да има и добрих примјера, наводећи Министарство за економске односе и регионалну сарадњу РС.

Члан Заједничке комисије за европске интеграције Парламента БиХ Александра Пандуревић сматра да БиХ није потпуно спремна да искористи новац који јој стоји на располагању.

- Немамо кадар који би писао добре пројекте и крајње је вријеме да из искуства земаља у региону, првенствено Хрватске, научимо да боље радимо. Највише новца из ЕУ земља добија у процесу приступања, а нама та средства пропадају, а што је још страшније, плаћамо и пенале на неповучене кредите, јер аплицирамо за кредит, узмемо паре, а немамо готов пројекат - нагласила је Пандуревићева и истакла да на овим пројектима више морају да раде и Савјет министара, ентитетске владе и локалне заједнице.

Новцем из ЕУ финансирани су пројекти за јачање и побољшање ефикасности правосуђа, јавне управе, царинских и пореских институција, те инфраструктурни и пројекти у области снабдијевања водо и управљања отпадом. Циљ свих пројеката је испуњавање критеријума за чланство у ЕУ. Дио одобреног, а неискоришћеног новца преусмјерен је лани за санацију штете од поплава.

IPA 2014.

Новац из претприступних фондова из 2014. године још није оперативан, јер је у току процедура за потписивање финансијског споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана