Promovisane knjige Radovana Karadžića i Vinka Pandurevića

Srna
Promovisane knjige Radovana Karadžića i Vinka Pandurevića

Beograd - Na Sajmu knjiga u Beogradu večeras su, u organizaciji Boračke organizacije Republike Srpske, predstavljena tri naslova koja, prema ocjeni recenzenata, predstavljaju sjajnu dokumentacijsku građu i mogu poslužiti kao optužnica protiv onih koji su upotrijebili laž u borbi protiv istine o tome kako je nastala i odbranjena Republika Srpska.

Posebno interesovanje publike izazvalo je predstavljanje knjige "Mermerna istina o Bosni", autora Radovana Karadžića, koja sadrži uvodne i završne riječi iz sudskog postupka vođenog protiv prvog predsjednika Republike Srpske.


Advokat tima odbrane Goran Petronijević rekao je da se iz sadržaja knjige može zaključiti da tim odbrane u Hagu nije branio samo Karadžića, već, prije svega, Republiku Srpsku.

"Kada smo počinjali da radimo imali smo problem jer je Karadžić imao jednu strategiju koja nije uobičajena. On nam je rekao: žNemojte ni u jednom trenutku razmišljati o meni i o mojoj glavi - važna je Republika Srpska, a ako ostane vremena možete se baviti i sa mnomž", rekao je Petronijević.

On je naglasio da se odbrana i fokusirala na odbranu Srpske, a žalbeni postupak "će biti prilika da se odbrana bavi i Karadžićem".

Petronijević je rekao da knjiga pruža dokaz više da je Haški tribunal napravljen da bi sudio srpskom narodu, te da sjajnu dokumentovanu građu i oruđe u borbi za istinu predstavljaju i knjige generala Vinka Pandurevića "Život se brani istinom" i "Rat u BiH i stvaranje Republike Srpske", koje su, takođe, predstavljene večeras.

Pandurević je rekao da su njegove knjige nastale dok je bio u Ševeningenu, a kao produkt želje da kao akter događaja koji su obilježili rat u BiH progovori o njima.

On je naveo da knjiga "Život se brani istinom" predstavlja transkript njegovog svjedočenja koje je trajalo 22 dana i baca pravo svjetlo na operaciju "Krivaja" i dešavanja u Srebrenice i njenoj okolini 1995. godine.

"U knjizi su iznesene samo činjenice. Govoriti o genocidu, a ne utvrditi tačan broj žrtava je neozbiljno od onih koji tim pojmom licitiraju", rekao je Pandurević i napomenuo da je u knjizi još jednom ukazano da nema nijednog dokaza o tome da je postojao plan i organizacija u vezi sa Srebrenicom.

On je naglasio da knjiga "Rat u BiH i stvaranje Republike Srpske" može biti argumentovan dokument o odbrani Republike Srpske i ukazuje na to da je Republika Srpska u Dejton došla kao zaseban entitet, a da je tamo samo verifikovana.

"Republika Srpska je starija od dejtonske BiH. Republika Srpska je starija od Ustavnog suda BiH, a on je to previdio. Republika Srpska je kao samostalna država 12. maja 1992. godine osnovala svoju vojsku, koja, iako više ne egzistira, živi u svijesti i tradiciji građana Srpske", istakao je Pandurević.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da Pandurevićeve knjige predstavljaju sjajan dokument i bacaju novo svjetlo na to pod kojim uslovima je nastala Vojska Republike Srpske.

"Malo ko zna da su prve formacije onog što je poslije nazvano takozvana Armija BiH formirano još u avgustu 1990. godine u Ustikolini kod Foče, a da je 15. aprila 1992. godine zvanično i formirana ta armija. Vojska Republike Srpske je osnovana kao odgovor na to", naglasio je Savčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana