Promovisana Hronika prognanih Krajišnika 4 save štrpca

Srna
Promovisana Hronika prognanih Krajišnika 4 save štrpca

Beograd - U Biblioteci grada Beograda večeras je predstavljena četvrta po redu "Hronika prognanih Krajišnika" Save Štrpca, nezaobilazno štivo u proučavanju srpsko-hrvatskih odnosa.

"Hronika prognanih Krajišnika 4" u izdanju Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" iz Beograda, sastoji se iz tri cjeline, od kojih su u prvoj Štrpčevi tekstovi objavljeni u "Politici" i "Večernjim novostima" u prethodnih godinu dana, kao i u "Balkan ekspresu", magazinu srpske dijaspore u Kanadi i SAD.


U drugom dijelu su prilozi o svjedočenju u Haškom tribunalu, kao predavanja i tekstovi sa putovanja po svijetu i razgovora sa dijasporom, a treći se odnosi na kulturu sjećanja koju "Veritas" njeguje obilježavajući datume srpskog stradanja.

Naučni saradnik u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu Milan Gulić istakao je na promociji da Savo Štrbac "ne generalizuje, ne optužuje u globalu, nego upire prstom samo tamo gdje se upreti prstom treba i čvrsto stoji na onom polju za koje je stručan".

"Iza njegovih tvrdnji stoji iskustvo, obrazovanje, stručnost i višegodišnji rad. I upravo zbog toga njegovi tekstovi nisu samo sličice iz njegovog životnog iskustva i rada žVeritasaž, već predstavljaju nezaobilazno štivo kada je riječ o sveukupnom proučavanju srpsko-hrvatskih odnosa u posljednje tri decenije i istorije srpskog naroda", rekao je Gulić.

Istoričar Čedomir Antić rekao je na promociji da je Štrbac napravio veliki poduhvat kada je u vremenu poraza i nezainteresovanosti države Srbije nad progonom Krajišnika započeo posao dokumentovanja njihovog stradanja, koji djeluje kao "hvatanje vetra i zaustavljanje vode".

On je istakao da je Štrbac čestit čovjek, dobar sudija i borac za istinu, protiv koga, kako je istakao, sve službe Hrvatske nisu uspjele da isfabrikuju optužnicu.

"Kamo sreće da ove knjige izlaze u većim tiražima, da ih vidimo na engleskom, a možda ih jednog dana neko prevede i na hrvatski. Mislim da će hrvatskom narodu koristiti, možda više nego i srpskom", zaključio je Antić.

Autor knjige Savo Štrbac rekao je da je možda jedan od najinteresantnijih priloga objavljenih u knjizi - pismo generala Ratka Mladića, i rukopis i prepis, koje mu je napisao kada je direktor "Veritasa" svjedočio u Haškom tribunalu.

"Kad se svi prilozi skupe u jednu knjigu zaista se dobije hronika nas, prognanih Krajišnika. Oni koji su čitali bilo koji moj tekst, znaju da ja povezujem sadašnjost, prošlost i budućnost, a sve je vezano za nas, i u dijaspori, u Srbiji, Hrvatskoj, ali i cijelom svijetu", rekao je Štrbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana