Промовисан Ратни дневник Јени Лигтенберг

Срна
Промовисан Ратни дневник Јени Лигтенберг

Пале - На Филозофском факултету на Палама вечерас је промовисана књига "Ратни дневник Пале 1993-1995" Јени Лигтенберг, Холанђанке која је ратне године провела помажући српском народу, а која представља вриједан историјски документ о грађанском рату у БиХ.

Јени Лигтенберг, својим хуманим дјелима, уписала се у ред великих хероина 20. вијека.


Вођена искреним човјекољубљем, дошла је у њој непознате Пале и провела близу три године у ратној болници "Коран", гдје се несебично посветила бризи о рањеницима, речено је на вечерашњој промоцији.

Професор Бранко Летић оцијенио је да је ријеч о значајној књизи, свједочењу ратног добровољца, Холанђанке која је, како је то и у свом дневнику навела, жељела да "завири с друге стране сцене" и сагледа стварну ситуацију иза представе јавности о рату.

"Она је то своје виђење поткрепљивала чињеницама и овај дневник је документ о времену, драгоцјен за све нас по томе што је њен глас био усамљен када је у питању медијска и друга кампања против Срба у рату", навео је Летић.

Појаснио је да је Лигтенбергова пошла од тога да у једном сукобу зараћених страна не може бити само једна страна кривац и зато је дошла на Пале да "својим очима и ушима види право стање и да о томе посвједочи свијету".

Приређивач књиге Мирко Шошић рекао је да је окончањем овог пројекта испунио своја очекивања и жељу, а то је да се не заборави ружни дио времена као што је био рат.

Шошић је испричао да је као аматер, јер није писац, био сам сукобљен са многим стварима како остварити тај пројекат и да је био срећан када је нашао саговорнике и пријатеље који су му помогли.

"То ми је вратило вјеру да, иако живимо у свијету глобализације, интереса и профита, постоји много људи који вјерују у вриједности као што су доброчинство, храброст, искреност и хуманост", истакао је Шошић, који је некадашњи доктор болнице "Коран" и ратни друг Лигтенбергове.

Он је навео да је испунио дуг према једној жени која је показала неколико изузетних особина, као што је разумијевање за народ којег није познавала.

"Мимо стандарног тренда политике у којој су Срби били лоши момци, Јени је дошла да се увјери шта је истина. Показала је храброст и енергију скупљајући помоћ и радећи на Палама. О Србима је говорила документовано и указала на наше добре особине, традицију и културу", рекао је Шошић.

Према његовим ријечима, све су то вриједности које су трајне, а које српски народ понекад заборавља.

Он је изразио жаљење што Лигтенбергова, због старости, није могла да дође и присуствује промоцији, напомињући да она сада има више од 80 година.

Ратни хирург, доктор Славко Ждрале рекао је да је Јени Лигтенберг један од ријетких анђела који је дошао са запада.

"Неког ко је у рату дошао да остане три недјеље, а остао три године, треба поменути с великим поштовањем. Тако нешто може само велики хуманиста, велики човјек, а то је госпођа Јени. Оно што је учинила за нас је немјерљиво", поручио је Ждрале.

О књизи су, осим Летића, Ждрала и Шошића, говорили и књижевник Жељко Грујић и Радосав Живковић.

Истакнуто је да је Лигтенбергова била задивљена херојством, хуманошћу и етиком српских љекара, те да је помагала несебично и пожртвовано.

Бољела ју је патња српског народа, а још више лицемјерност представника међународне заједнице који су манипулисали жртвама и слали у свијет нетачну и извитоперену слику ратне стварности, ширећи мржњу према Србима.

Јени Лигтенберг слала је дописе западним редакцијама, обраћала се на многе међународне адресе и одлучно протестовала - као онда када је крајем љета 1995. године, уз учешће међународних снага, НАТО почео бомбардовање српских болница на Палама, у Касиндолу, Блажују и Брчком.

Драгоцјена су и њена сазнања о догађајима на сарајевским Маркалама, у Сребреници и Српској Крајини, заснована на досад непознатим изворима и повјерљивим изјавама појединих међународних представника, речено је на промоцији.

Књигу је објавила изадавачака кућа "Свет књиге" из Београда у сарадњи са Академијом наука и умјетности Републике Српске и Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Матична библиотека је убрзо по изласку штампаног издања, објавила и аудио књигу.

Књига је већ промовисана на Београдском сајму књига, а након промоције на Палама, слиједе промоције и у другим градовима Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана