Promocija javašluka i sumnjivog trošenja

Vedrana Kulaga
Promocija javašluka i sumnjivog trošenja

Sarajevo - Institucije BiH uspjele su lani da realizuju tek oko polovine preporuka revizora, što je zabrinjavajuće nizak nivo, upozoreno je u godišnjem izvještaju o sprovođenju preporuka datih za 2014. godinu, koji je u posjedu "Glasa Srpske".

Kancelarija za reviziju institucija BiH dala je mišljenje sa rezervom izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH za prošlu godinu, a u pojedinačnim izvještajima za institucije dato je oko 460 preporuka.

- Realizacija preporuka se kreće između 50 i 60 odsto, čime nikako ne možemo biti zadovoljni jer zemlje sa visokim stepenom demokratije bilježe stopu i do 90 odsto realizovanih preporuka revizora - navedeno je u izvještaju, uz opasku da je broj realizovanih preporuka veći kod institucija čiji su budžeti manji.

Analizirajući preporuke i njihovu realizaciju iz godine u godinu, revizori ističu da institucije uglavnom sprovode preporuke za čiju realizaciju je neophodno djelovanje same institucije kojoj je preporuka data, dok se za preporuke koje su zajedničke većem broju institucija preduzimaju određene aktivnosti, ali ne u zadovoljavajućoj mjeri. Primjena preporuka, dodali su, značajno bi povećala finansijsku disciplinu i transparentnost trošenja novca iz budžeta.

- Zbog toga je suštinsko pitanje u realizaciji preporuka pitanje odgovornosti. Potrebno je podizanje odgovornosti na znatno viši nivo. Ignorantski odnos prema preporukama revizije i zaključcima Parlamenta BiH najbolje govori o stepenu razvoja društva i vladavini prava - naveli su revizori.

Upozorili su da i dalje izostaju aktivnosti u prvom redu institucija sistema i onih za sprovođenje zakona, koje se ogledaju u pokretanju pitanja odgovornosti za upravljanje javnim novcem.

- Odsustvo reagovanja i oglušavanje na preporuke revizije i zaključke Parlamenta BiH je poziv na javašluk i nezakonito trošenje novca iz budžeta za koje, na kraju, niko ne odgovara - zaključeno je u izvještaju.

Član Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić naglasio je da svaka institucija mora da se ponaša odgovorno i da vodi računa o novcu koji troši iz budžeta.

- Ima institucija koje, otkako je počela revizija njihovog poslovanja, nikada nisu dobile pozitivno mišljenje, ali ima i institucija sa napretkom u realizaciju preporuka - zaključio je Rodić.

Na nivou BiH ima 75 institucija za čije je finansiranje lani potrošeno 906,5 miliona KM.

Zamjerke

* Nije uspostavljen sistem interne kontrole

* Nepreciznosti kod isplate naknada

* Veliki izdaci zbog izgubljenih sporova

* Angažman saradnika bez jasnih procedura

* Nedovoljna kontrola troškova za vozila, reprezentaciju i telefone

* Nisu donesene pisane procedure za realizaciju višegodišnjih projekata

* Novac iz budžetske rezerve nije dodjeljivan transparentno

Mišljenja revizora za 2014. godinu

36 pozitivnih sa skretanjem pažnje

31 pozitivno

6 sa rezervom

1 uzdržano

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana