Проглашено ванредно стање у Костајници

Проглашено ванредно стање у Костајници 13.03.2018 09:30 | Срна, фото: kostajnica.com

Костајница - У Костајници је ноћас проглашено ванредно стање, јер је водостај ријеке Уне прешао критичну границу од 450 центиметара, а грађани су упозорени да материјална добра и стоку склоне на сигурно, рекао је Срни портпарол општине Александар Пашић.

Према његовим ријечима, водостај ријеке Уне у Костајници и даље расте и према мјерењима у 8.00 часова износи 455 центиметара, што је за један центиметар више у односу на водостај у 7.00 часова.


"У Улици Ранка Шипке угрожено је 11 стамбених објеката, сви су одбрањени у току ноћи, али су помоћни објекти полављени. Ангажовали смо људство, механизацију и пумпе за испумпавање воде, а у пуњењу врећа помагали су и волонтери", навео је Пашић.

Он је рекао да је у току јучерашњег дана распоређено 1.500 врећа са пијеском око кућа у овом дијелу града, а синоћ је из Републичке управе Цивилне заштите допремљено још 1.500 врећа, којима су ноћас брањени најугроженији стамбени објекти.

Пашић је додао да су рјечице Тавија и Бубњарица у коритима и да се Стригова, која је заплавила један стамбени објекат у селу Мракодол, повукла.

Магистрални пут Костајница-Козарска Дубица још је у функцији, али се саобраћај одвија отежано. Због сталног пораста водостаја очекује се да ће ова саобраћајница ускоро бити затворена.

Снабдијевање електричном енергијом и водом је уредно, а школе и све јавне установе и предузећа раде.  

Уна и Сана стагнирају

Водостаји ријека Уне и Сане стагнирају на подручју Новог Града, потврђено је Срни у локалном Центру за обавјештавање.
Водостај Уне јутрос у 7.00 часова износио је 502 центиметра и у стагнацији је у односу на мјерење у 6.00 часова.

Водостај Сане у 7.00 часова је 530 центиметара и у стагнацији је јутрос од 5.00 часова.

У Центру кажу да имају дојаву о три заплављене куће у насељу Видорија код Новог Града.

Због изливања ријеке Сане у прекиду је саобраћај на локалном путу Благај- Дворна јуче од 17.00 часова.

Сана је поплавила пут поред сточне пијаце у Новом Граду и пут Урије-Шућа у овим приградским насељима.

Због изливања Сане у Благају већ неколико дана у прекиду је саобраћај на локланим путевима Благај-Витасовци и Благај-Радомировац.

Директор Основне школе "Свети Сава" у Новом Граду Марина Овука рекла је да од синоћ у 21.00 час припадници Територијалне ватрогасне јединице Нови Град пумпама избацују подземне воде из дворишта школе.

Овука је навела да ће се данас одвијати настава у овој школи.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица