Професору бомба и затвор за узнемиравање ученица

Небојша Томашевић, Ведрана Кулага
Професору бомба и затвор за узнемиравање ученица

Бањалука - Подметнута бомба експлодирала је јуче испод аутомобила професора физичког васпитања бањалучке Технолошке школе Спасе Шакоте (59) који је лакше рањен, а само неколико часова касније стигла га је и пресуда којом је осуђен на пола године затвора због сексуалног узнемиравања ученица школе у којој је запослен.

Експлозија је одјекнула око 10.30 часова испод Шакотиног "мерцедеса" паркираног испред зграде код Ребровачког моста. Бомба је експлодирала чим је Шакота помјерио аутомобил. Усљед експлозије рањен је и случајни пролазник Илија Јокић (60), а ватра са Шакотиног аутомобила захватила је још један "мерцедес" и "рено сеник" и уништила сва три аутомобила. Од експлозије и пожара оштећена је и зграда испред које су била возила.

Према незваничним информацијама, осигурач на бомби постављеној под Шакотин "мерцедес" био је везан за точак и чим је аутомобил кренуо дошло је до експлозије. Бомба је наводно била у чаши наслоњена на точак. Када је спала чаша се разбила, а осигурач је испао и дошло је до експлозије.

Шакота је након санирања повреда пуштен из болнице и у пратњи полиције доведен у бањалучки Основни суд на заказано рочиште због оптужби да је сексуално узнемиравао ученице Технолошке школе, гдје је био професор. Он је због тога раније осуђен на десет мјесеци затвора, али је другостепени суд укинуо ту пресуду и наложио понављање суђења. У поновљеном процесу казна му је смањена на шест мјесеци, а послије изрицања пресуде ни Шакота, ни његови адвокати нису жељели да коментаришу казну и бомбашки напад.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач рекао је на ванредној конференцији за новинаре да се ради о циљаном нападу на лице које је од раније познато полицији.

- Ово кривично дјело нема везе са тероризмом и јавност не треба да буде узнемирена. Ручна бомба је постављена испод возила. Приликом покретања возила направа је активирана, након чега су запаљена још два возила поред. Власник возила и један случајни пролазник су лакше рањени гелерима, на основу чега је закључено да је у питању ручна бомба. У току је рад на расвјетљавању случаја - изјавио је Лукач.

Директор Полиције РС Дарко Ћулум је казао да је случај за сада окарактерисан као покушај убиства.

- Формирана је истражна екипа заједно са републичким тужиоцем. Мета напада је било лице од раније познато полицији, против кога је 2002. године поднесен извјештај због изазивања опште опасности, а нешто касније због угрожавања јавног саобраћаја - рекао је Ћулум.

Шакота је довођен у везу и са зеленаштвом, али због тога никада није процесуиран. Мотив напада на Шакоту остао је непознат, а према незваничним информацијама, полиција провјерава и да ли су суђење Шакоти и експлозија повезани.

Извор близак истрази је казао да су у посљедњи мјесец у бањалучком Основном суду одгођена два рочишта Шакоти због дојаве да је постављена бомба, а у оба случаја се испоставило да је била лажна.

- Суђења су била заказана 14. и 28. септембра и оба пута су стигле лажне дојаве да је у суду бомба, па су рочишта прекидана. Инспектори провјеравају да ли су лажне дојаве повезане са Шакотом - казао је извор близак истрази.

На мјесту експлозије затекли смо Маријана из Бањалуке, који је, пуком срећом, остао неповријеђен, јер је његов комби погодио гелер.

- Стајао сам на улици иза "мерцедеса" који је експлодирао. Чула се снажна експлозија, а десно бочно стакло на мом аутомобилу је разбијено. Колега и ја смо залегли. Пипао сам се по тијелу да видим да ли имам повреда и на срећу није их било, а и колега није повријеђен. Тек тада сам видио да горе возила. Видио сам жену која се држала за главу и утрчала у хаустор, а неки човјек је покушао да уђе у "рено сеник", да га спаси од пламена, али није успио - прича Маријан.

Бањалучанка која живи у близини мјеста експлозије испричала је да се прво чула јака детонација, а затим још двије или три.

- Истрчали смо да видимо шта се дешава. Горјела су три аутомобила, а пламен се издизао до врха зграде - казала је она.

Шакота је власник приватне клинике "Фирена", која се налази у згради испред које је дошло до експлозије.

Болница

У Универзитетском клиничком центру РС су рекли да су у хируршку амбуланту довезена два пацијента са повредама усљед експлозије.

Шакота је примљен са ранама на поткољеници и послије операције је пуштен на кућно лијечење. Илија Јокић (60) је задобио повреде грудног коша и упућен је на кућно лијечење.

Узнемиравање ученица

Суђење Спаси Шакоти било је затворено за јавност.

- Оптужени је у децембру 2011. позвао у свој кабинет ученицу Ј. К. која је дошла са двије другарице. Прстима јој је пролазио кроз косу, стао иза ње и дахтао јој за врат и стењао. Затим је питао ученице имају ли момке и како пуше, те им на мобилном телефону показивао фотографије на којима су наги он и непозната жена. Једну ученицу је на часу физичког васпитања ухватио за груди - наведено је у оптужници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана