Profesori zaposlili djecu, supruge i zetove

Željka Domazet
Profesori zaposlili djecu, supruge i zetove

Istočno sarajevo - Porodični klanovi stvoreni su na mnogim fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu zahvaljujući zloupotrebi položaja i nepotizmu njihovih čelnika i profesora.

“Glas Srpske” otkrio je samo neke od slučajeva nepotizma na fakultetima u Istočnom Sarajevu u kojima su se uhljebili članovi porodica dekana, prodekana i profesora.

Porodične loze

Prema našim saznanjima, nekadašnji prodekan, a današnji profesor na Katedri za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Rade Popadić zaposlio je svoju kćerku kao asistenta na Katedri za psihologiju. Popadić je sina Marka “progurao” za asistenta na Likovnoj akademiji u Trebinju.

Viši asistent Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Stojan Šljuka, čiji je magisterij finansiran sredstvima opštine Istočno Novo Sarajevo, zaposlio je svoju suprugu Eminu u biblioteci, a sina Aljošu kao asistenta na Katedri za matematiku istog fakulteta.

Profesor emeritus Branko Letić sa Katedre za srpski jezik Filozofskog fakulteta zaposlio je svoju suprugu Mariju na poziciju asistenta na istom fakultetu.

“Glas Srpske” saznaje da je za odanost bivšem dekanu Filozofskog fakulteta Milovanu Pecelju, šef Studentske službe tog fakulteta Rada Mrda nagrađena tako što je njena kćerka Olja dobila posao tehničkog sekretara dekanata.

Na Odsjeku za žurnalistiku Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu posao su pronašli supružnici Ljubomir i Vesna Zuber. Bivši prodekan Filozofskog fakulteta Saša Knežević doveo je svoju suprugu Božicu na mjesto asistenta na katedri za srpski jezik. Božica Knežević je do tada radila kao profesor u srednjoj školi.

Nepotizam nije “privilegija” samo Filozofskog fakulteta u Palama. Dekan Fakulteta fizičke kulture u Istočnom Sarajevu Danko Pržulj postavio je svog zeta za prodekana, a kćerku za referenta u Studentskoj službi istog fakulteta.

“Glas Srpske” je ranije objavio da je bivši ministar prosvjete i kulture RS i dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Milovan Pecelj u toj ustanovi obezbijedio posao viših asistenata za svoje dvije kćerke Milicu Pecelj i Jelenu Pecelj-Purković. Obje su izabrane istog dana i to na Katedri za geografiju, a uskoro bi trebalo da dobiju zvanje redovnog profesora.

Eldorado nepotizma

Sagovornik “Glasa Srpske” sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu kaže da je Pecelj kumovao nepotizmu na Filozofskom fakultetu.

- Cijelu ovu bolumentu na Filozofskom fakultetu doveo je Pecelj, koji se pri zapošljavanju uglavnom vodio rodbinskim vezama i odanošću. Na znanje i ocjene se malo gledalo. Zbog takve politike od mnogih visokoobrazovnih ustanova na ovom području stvoreni su porodični fakulteti. Univerzitet u Istočnom Sarajevu godinama tavori zbog zapošljavanja sinova, kćerki i supruga profesora - kazao je naš sagovornik.

On je istakao da su fakulteti Univerziteta u Istočnom Sarajevu razbacani na više lokacija, što je bila olakšavajuća okolnost za zapošljavanje rodbine.

- Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavlja eldorado za nepotizam i zloupotrebu položaja. Za to znaju brojni profesori i studenti, ali zbog straha od odmazde niko od njih ne smije javno da to iznese - rekao je sagovornik “Glasa Srpske”.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu i nekadašnji prorektor za nastavu Zoran Ljuboje rekao je ranije “Glasu Srpske” da u radu akademske zajednice sve mora da bude transparentno i da se otklone svi oblici nepotizma, zloupotrebe položaja i ono što se kosi sa zakonskim propisima.

- Mora se ispitati da li su konkursi bili javni, koliko se kandidata prijavilo, koliko je od njih zadovoljavalo uslove konkursa i da li su izabrani kandidati bili najbolji - kaže Ljuboje.

Novaković

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković tvrdi da nema zapošljavanja po rodbinskoj liniji i da je Univerzitet “otvorena knjiga u kojoj se sve može provjeriti”.

- Tvrdnje da na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ima nepotizma i zloupotrebe položaja su budalaštine. Postoji inspekcija i ukoliko neko sumnja da neko dobija posao zato što je sin, kćerka ili rodbina profesora može to da prijavi pa će inspekcija provjeriti. Ako je dijete profesora student generacije zašto ne bi moglo da bude primljeno na mjesto asistenta - kazao je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana