Професионалне убице из региона стигле и у Босну и Херцеговину

avaz.ba
Професионалне убице из региона стигле и у Босну и Херцеговину

Сарајево - Професионалне убице које на територији Балкана и Европе извршавају убиства, углавном долазе из земаља бивше Југославије – Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске, пише Аваз.

Убиства с потписом мафије, како то још називају експерти, нису машила ни БиХ. Тако је временом БиХ постала поприште сурових мафијашких ликвидација. Мотиви за убиства су различити, а неријетко је ријеч о посљедицама сукоба наркокартела или између кланова, који једни друге сматрају и заклетим непријатељима.

Више од двије године прошло је од засједе у којој је у центру Бањалуке убијен Небојша Чубриловић (33), осуђивани кријумчар кокаина из Љубљане, а починиоци ове мафијашке ликвидације још су на слободи.

Чубриловић је убијен 1. октобра 2015. у сачекуши у Гундулићевој улици. Кобну ноћ “аудијем” се враћао у унајмљени стан у Бањалуци, гдје се крио од словеначког правосуђа које је за њим расписало потјерницу због сумње да је учествовао у међународном шверцу више стотина килограма кокаина из Јужне Америке у Европу.

Убица га је у засједи чекао у сусједном дворишту, скривен иза бетонске ограде, и након што је Чубриловић кренуо према улазу у стан, у њега је испалио више хитаца из „шкорпиона“.

Након ликвидације полиција је дигнута на ноге, али је убица умакао.

Припадници МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона тапкају у мјесту када је ријеч о убици Божидара Цицмила (32), црногорског држављанина и власника фирме „Moj taxi “ Мостар.

Цицмил је ликвидиран 19. октобра 2015. године, у класичној сачекуши у гаражи зграде у којој је живио, у мостарском насељу Рудник, гдје је устријељен с пет метака из „шкорпиона“.

Црногорски медији писали су о Цицмиловој наводној умијешаности у бројне ликвидације, почевши од вође барског клана Армина Османагића. Писано је да га је надзорна камера снимила испред затвора у Спужу, гдје је убијен Баранин Андрија Мрдака, као и да је учествовао у убиству Видака Воротовића те ликвидацији Винетуа Стругара и Милутина Радовића.

У МУП-у ХНК од самог су почетка износили увјерења о томе да је Цицмилов убица ван БиХ, односно да је мотив убиства са собом донио из Црне Горе.

Нема трагова

Полиција Републике Српске више од годину није успјела ући у траг убицама Чеде Ђокића (60), који је 1. августа 2016. године ликвидиран хицем из снајпера док је пио кафу на балкону свог стана у Зворнику.

Злочин је приписан професионалцу и у полицији сумњају да је Ђокић жртва криминалних обрачуна који се посљедњих година дешавају на релацији Србија – Црна Гора, а нису заобишли ни Босну и Херцеговину.

Власник дискотеке и наркодилер умијешани у убиство Тигра?

Адмир Календер (39) из Сарајева и Саво Дивчић (45) из Источног Сарајева недавно су ухапшени због сумње да се могу довести у везу с убиством Синише Милићевића званог Тигар, који је 31. маја ове године убијен у сачекуши у Лукавици.

За сада се не може рећи јесу ли они директно учествовали у извршењу убиства, али постоје докази који указују на то да су на одређени начин били умијешани у злочин, као и да су имали одређене несугласице са Милићевићем, открио је извор близак истрази.

Дивчић је власник дискоклуба “Баццхус” у Источном Сарајеву, који је, као и убијени Милићевић, био близак с криминалном групом Ђорђа Ждрале. Календер је осуђиван због дилања дроге.

Кобне ноћи, Милићевић се враћао кући из свог кафића “Родео”, а убица га је чекао пред зградом у Дабробосанској улици. Након што се паркирао и кренуо према улазу, убица је слеђа испалио у њега четири хица из револвера, не остављајући за собом чахуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана