Продајом војне опреме оштетили буџет БиХ за више од шест милиона КМ

Срна
Продајом војне опреме оштетили буџет БиХ за више од шест милиона КМ

Сарајево - Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) данас су, по наредби Суда БиХ, привремено одузели оригиналну документацију која се односи на продају и испоруку вишкова наоружања и муниције једној хрватској фирми, приликом које је буџет институција БиХ оштећен за око 6.297.580 КМ.

Ријеч је о уговорима које су федерално Министарство одбране и Републичка дирекција за производњу и промет наоружања и војне опреме, склопили са фирмом из Хрватске, током 2003. и 2004. године, док је анексе на поменуте уговоре склапало Министарство одбране БиХ, саопштено је из СИПА.

Наведене активности резултат су спровођења истраге по наредби Тужилаштва БиХ, а која се односи на постојање основа сумње да су у периоду од 22. марта до 22. октобра 2010. године, без сагласности Предсједништва БиХ, донесене двије одлуке и закључена четири анекса на четири уговора о продаји неперспективног наоружања и муниције.

У саопштењу се наводи да је осумњичени у уговорима смањивао велике количине наоружања и муниције које је теже продати на тржишту, а истовремено увећао одређене количине наоружања и претежно муниције које је купцу било лакше продати на тржишту, а све с циљем како би удовољио захтјевима предузећа Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана