Пробој коридора вратио наду у живот

Ведрана Кулага
Пробој коридора вратио наду у живот

Бањалука - Пробој коридора била је велика и херојска акција српског народа, војника и полиције за одбрану слободе и живота и тога су били свјесни сви који су тих дана 1992. године несебично стали на браник отаџбине, изјавио је у петак министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Српска ће недјељу обиљежити 27. годишњицу од пробоја коридора живота на Дугој Њиви код Модриче. “Коридор” је кодни назив за операцију Војске РС чији је циљ био успостављање копнене везе западног дијела Српске и Републике Српске Крајине са источним дијелом Српске и са Србијом. Окидач за доношење одлуке о пробијању коридора била је смрт 12 беба и умирање бубрежних болесника у бањалучком Клиничком центру због немогућности допремања кисеоника, јер је на снази била ваздушна блокада коју је увео Савјет безбједности Уједињених нација.

Тадашњи командант Првог крајишког корпуса Војске РС генерал Момир Талић је тадашњем начелнику Штаба Прве оклопне бригаде и команданту тактичке групе један Новици Симићу издао наређење: “Хоћу коридор до Видовдана, па макар био козја стаза. Нећу да дјеца умиру!” Том наредбом, која је остала записана, покренута је операција “Коридор”.

- То је битка у којој смо морали да побиједимо. Непријатељ је хтио да нас покори, узме слободу, а ми смо се борили за живот и због тога смо морали да побиједимо. ХВО је 31. маја заузео Модричу и тиме је прекинута веза са матицом Србијом и онемогућен пролаз људи и робе. Веома брзо се осјетио недостатак хране и лијекова. Савјет безбједности УН је забранио летове, а у Бањалуци је умрло 12 беба. Морал војника и припадника политике је био на високом нивоу. То је битка у којој нико од учесника није жалио свој живот, знао је свако због чега иде у пробој коридора, кога бране и ко се налази иза наших леђа. То су биле наше породице, кумови, пријатеља, огњишта и светиње, и све због чега је и вриједјело положити живот - рекао је Милуновић.

Главни штаб Војске РС је, подсјетио је, 16. јуна донио одлуку да се пробије коридор према Србији и омогући живот.

- Непријатељ је имао од 20.000 до 25.000 војника, од чега је погинуло њих 1.261, док су имали 6.250 рањених. ВРС и снаге САО Крајине су имали 413 погинулих и 1.505 рањених - рекао је Милуновић, који је један од директних учесника у пробоју коридора.

Био је командир чете у батаљону 11. дубичке пјешадијске бригаде, а пред крај акције је рањен надомак Брода.

- То је велика битка коју је добила Војска РС и она је, поред војног успјеха, била хуманитарног карактера јер је омогућила живот за око милион људи који су тада били у гету и заробљени од стране хрватских и муслиманских снага. Остварили смо велику побједу - закључио је Милуновић.

Пробој коридора трајао је 42 дана, а акција је завршена изласком српске војске на ријеку Саву у Броду. Ослобођени су Дервента, Модрича, Брод и Оџак. Из републичких институција недавно је поручено да ће о акцији “Коридор живота” бити снимљен документарни филм.

Бесплатан превоз

Град Бањалука ће у недјељу организовати бесплатан превоз грађана до Дуге Њиве код Модриче. Полазак три аутобуса планиран је у 6.30 часова са старе аутобуске станице. Повратак је предвиђен по завршетку обиљежавања, истог дана у послијеподневним часовима.

Програм обиљежавања на Дугој Њиви

* 9 часова - света архијерејска литургија

* 11 часова - парастос за погинуле и полагање вијенаца

* 12 часова - обраћање званичника

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана