Prljava ratna prošlost 15 sudija i tužilaca

Svjetlana Šurlan
Prljava ratna prošlost 15 sudija i tužilaca

Banjaluka - Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica uputio je u petak Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH informaciju sa imenima 15 sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH za koje smatra da su diskriminisali Srbe u predmetima ratnih zločina.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da diskriminacija prema licima srpske nacionalnosti postoji od početka rada pravosudnih institucija na nivou BiH.

- U najvećem broju slučajeva diskriminacije pojavljuju se iste sudije i tužioci. Analizirajući njihove biografije došli smo do podataka da su tokom rata bili na funkcijama u vojnim sudovima ili sudije i tužioci u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Mostaru i Goraždu. Informacija pored imena devet sudija i šest tužilaca, koji su kao članovi vijeća osudili 91 lice srpske nacionalnosti na 1.421 godinu zatvora, sadrži i više od 1.000 stranica dokazne dokumentacije - istakao je Kojić.

On nije želio da otkriva imena sudija i tužilaca, istakavši samo da je među njima i sudija Šaban Maksumić, koji je bio predsjedavajući sudskog vijeća koje je oslobodilo ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića odgovornosti za ratni zločin, odnosno ubistvo trojice zarobljenih Srba na srebreničkom području 1992. godine.

Kojić je istakao da su neki od sudija i tužilaca, čija su imena dostavili VSTS-u, bili sudije i u logoru "Viktor Bubanj" u Sarajevu i da su, prema izjavama svjedoka, mogli stalno da čuju krike zatvorenih i mučenih Srba, ali nisu ništa preduzimali da to spriječe.

- Ne samo da to nisu spriječili, nego su pojedini, prema izjavama svjedoka, učestvovali i u fizičkom zlostavljanju i maltretiranju logoraša. Jedan od sudija je rekao: "Sinoć sam igrao malo boks sa četnicima". Apsurdno je i nevjerovatno da takva lica budu imenovana na pravosudne funkcije - naglasio je Kojić i podsjetio da su vojni sudovi osnovani uredbom Predsjedništva RBiH i da je sudije lično birao Alija Izetbegović, a da je bila značajna njihova uloga u pritvaranju i osuđivanju Srba.

Pored toga, istakao je Kojić, protiv troje sudija podnesene su krivične prijave.

- Neki od njih imaju i po dvije prijave. Protiv jednog sudije je podnesena krivična prijava 2001. godine, a 2004. je imenovan, što je apsurd. Srbima koji su bili sudije ili tužioci u vojnim sudovima u RS, prijave su odbacivane, dok su drugi i pored krivičnih prijava imenovani na pozicije u pravosuđu - kazao je Kojić.

On očekuje da VSTS u skladu sa članom tri Zakona o VSTS-u, obezbijedi nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe.

- Postoje mogućnosti otvaranja disciplinskih postupaka i razrješenja sudija i tužilaca koji diskriminišu Srbe. Očekujemo brzu reakciju VSTS-a i da preduzme radnje iz svoje nadležnosti. Sada ćemo vidjeti koliko su iskrene njihove namjere da obezbijede vladavinu prava i jednakost pred zakonom. Mnogi će reći da je ovo napad na pravosudne institucije i pokušaj da se utiče na njihov rad, ali mi želimo da pomognemo kreiranju nezavisnog pravosuđa uz pomoć činjenica i dokaza. Pravosudne institucije na nivou BiH očigledno nisu nezavisne i nepristrasne - rekao je Kojić i dodao da krajnji rezultat može biti da postupci u kojima su bili sporni tužioci i sudije budu ponovljeni zbog povrede prava na pravično suđenje.

U VSTS-u su rekli da će informaciju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica proslijediti Kancelariji disciplinskog tužioca.

Brošura u ambasadama

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica izradio je i brošuru "Hronika ugašenih ognjišta", koja u kratkim crtama oslikava stradanja Srba u Podrinju od 1992. do 1996. godine.

Brošura koja sadrži hronologiju napada i masovnih ubistava po opštinama i selima u Podrinju u petak je upućena na adrese svih ambasada u BiH.

- Međunarodni faktor ne želi da komentariše presude kada su na štetu Srba i želimo da im ovom brošurom skrenemo pažnju kako bi vidjeli da li je pravda to što je Naser Orić oslobođen. Očigledno je da postoji intencija da se jedni okarakterišu kao žrtve, a drugi kao zločinci. Za zločine u Podrinju još nemamo nijednu osuđujuću presudu. Očekujemo da ambasade, ako ništa drugo, pokažu poštovanje prema 2.482 žrtve među kojima je 180 žena i 40 djece - istakao je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana