Prliću, Bakuli i Kulenoviću blokirano pola miliona evra

Goran Maunaga
Prliću, Bakuli i Kulenoviću blokirano pola miliona evra

Ljubljana - Okružni sud u Ljubljani u pretkrivičnom postupku protiv osumnjičenih Stipe Prlića, Zorana Bakule, Nevena Kulenovića, zbog krivičnih djela primanja poklona i pranje novca, te protiv firme "3Medina ltd Gibraltar", donio je rješenje o produženju zahtjeva za oduzimanje imovinske koristi blokiranjem njihovih sredstava u Unikredit banci Slovenije u iznosu od 498.716 evra.

Navedeno je to u rješenju Okružnog suda Ljubljana od 8. avgusta prošle godine, koje je u posjedu "Glasa Srpske". Produženje blokade sredstava izvršeno je na još tri mjeseca, odnosno do 12. novembra prošle godine, a prema informacijama "Glasa" na zahtjev Specijalnog tužilaštva Slovenije, blokada je produžena i traje i danas.

Sumnjive transakcije

Prlić i Bakula su direktori javnog preduzeća "HT Mostar", a Kulenović vlasnik firme "SV-RSA" iz Sarajeva. Svi oni sumnjiče se za pranje novca i oglašavanje u medijima po osnovu lažiranih rezultata gledanosti.

U obrazloženju rješenja ljubljanskog Okružnog suda navedeno je da je Sektor kriminalističke policije PU Ljubljana od Službe Republike Slovenije za sprečavanje pranja novca (SSPN) primio obavještenje o sumnjivim transakcijama od 9. maja 2011. godine, iz kojeg proističu razlozi za sumnju da je više lica izvršilo krivično djelo pranja novca.

- Iz dokumentacije slijedi da je Oskar Leonel Ruiz Ramirez iz Gvadalahare u Meksiku osnovao firmu "3Media ltd" u Gibraltaru, a sebe imenovao za direktora. Zatim je punomoć za vođenje društva dao Kulenoviću iz Sarajeva koji je otvorio poslovni račun u Bank Austria, sada Unikredit, i sebe ovlastio za upravljanje računom. SSPN obaviještena je da je Tužilaštvu BiH podnesena krivična prijava protiv Prlića, Bakule i Kulenovića, takođe zbog pranja novca - istaknuto je.

Navedene su sve transakcije priliva i odliva s tog računa "3Media ltd" u periodu od 30. juna 2008. do 7. maja 2012. godine. Piše da je agencija "SV-RSA" uplatila ukupno 2.582.047 evra, firma "Mreža plus Sarajevo" 685.964, "Pink BiH Sarajevo" 669.340, "Ujedinjeni mediji Sarajevo" 768.701 i "UFA media Sarajevo" 61.494 evra.

U transakcijama odliva sa računa zabilježeno je da je Branko Kotarac iz Zagreba primio ukupno 1.015.200 evra, Neven Kulenović 541.597 evra, Sanjin Kulenović iz Roterdama u Holandiji 278.080, Zoran Bakula iz Posušja 225.390, Darko Aleksić 214.000 evra kome su uplate vršene na dva bankovna računa, jedan u Rajfajzen banci u Zagrebu, a drugi u Meridijan banci u Novom Sadu.

Edin Nuhić primio je 213.000, Stipe Prlić 169.500, Rusmir Nefić iz Hadžića 45.050, a Adis Kadrić iz Sarajeva primio je 25.000 evra.

Molba

U obrazloženju dalje stoji da su Prlić i Bakula, poslije raspisanog konkursa firme "HT Mostar", 10. juna 2010. godine potpisali ugovor sa agencijom "SV-RSA", a vrijednost poslovnog odnosa iznosila je 4,5 miliona KM.

- Utvrđeno je da su Prlić i Bakula kao odgovorna lica u "HT Mostar" iskoristili svoj položaj i namještenim javnim konkursima obezbijedili agenciji "SV-RSA" novčanu korist u iznosu od 6.876.875 evra, a sebi po do sada poznatim podacima bar 367.800 evra - navedeno je u obrazloženju.

Specijalno tužilaštvo Slovenije u oktobru prošle godine uputilo je Tužilaštvu BiH, šefu Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Boži Mihajloviću molbu za međunarodnu pravnu pomoć u tom krivičnom postupku. Ta molba takođe je u posjedu "Glasa Srpske".

U njoj se navodi da je Kulenović na račun "3Media ltd" uplaćivao mjesečno po 50.000 evra, a od 2008. do 2011. godine uplatio 1.388.277 evra. Prliću i Bakuli je tokom 2009. i 2010. godine mjesečno uplaćivao po 9.900 evra.

- Molimo Vas da nam proslijedite podatke u vezi sa tokom krivičnog postupka u BiH protiv Kulenovića, Prlića i Bakule, da li je sudu podnesen tužilački akt i da li je sud započeo krivični postupak protiv osumnjičenih. Pošaljite nam kopiju krivične prijave Državne agencije za istrage i zaštitu (SIRA) od 1. februara 2012. godine, te zapisnike o saslušanju Kulenovića, Prlića i Bakule - stoji u dopisu.

TV prava

Specijalno tužilaštvo Slovenije od Tužilaštva BiH zahtijeva i dokumenta u vezi sa navodnom prodajom TV prava od strane društva "3Media ltd." firmama "Ujedinjeni mediji", "UFA media", "Mreža plus", "Pink BiH" i agenciji "SV-RSA".

Slovenački tužioci traže i zapisnike sa saslušanja svjedoka u vezi sa uplatama više drugih firmi na račun "3Media ltd".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana