Прлић: Судско вијеће погрешно утврдило криминалну намјеру Херцег-Босне

Прлић: Судско вијеће погрешно утврдило криминалну намјеру Херцег-Босне 20.03.2017 21:45 | Срна

Бањалука - Некадашњи премијер Херцег-Босне Јадранко Прлић, који је осуђен за ратне злочине, изјавио је данас пред Хашким трибуналом да је Херцег-Босна била за јединствену БиХ и да је судско вијеће погрешно утврдило њену криминалну намјеру.

Прлић је, током расправе о жалбама на првостепену пресуду пред Хашким трибуналом, додао да је Херцег-Босна била за сарадњу са муслиманима и против прекрајања граница, преносе медији.


"Није било говора о премјештању становништва. Сви хуманитарни конвоји су пропуштани", рекао је он.

Мајкл Карнавас, авокат Јадранка Прлића, рекао је данас да је првостепено вијеће погрешно утврдило да је постојао удружени злочиначки подухват, да се нису анализирали докази и да је игнорисана цијела документација одбране.

Тужилац Хашког трибунала Кенет Скоти истакао је да је у предмету против "Јадранка Прлића и осталих" већина кривичних дјела почињена као дјело удруженог злочиначког подухвата, да би се формирала територија гдје ће Хрвати бити доминантни.

Расправа ће бити настављена сутра у 9.30 часова.

Пред жалбеним вијећем Хашког трибунала данас је почела седмодневна расправа о жалбама које су на првостепену пресуду поднијела шесторица званичника некадашње Херцег-Босне осуђена за ратне злочине у БиХ, као и о жалби тужилаштва.

Хашки трибунал осудио је 2013. шесторицу званичника некадашње Херцег-Босне на укупно 111 година затвора, као учеснике заједничког злочиначког подухвата у који су били укључени и вођа Хрвата у БиХ Мате Бобан, али и тадашњи хрватски предсједник Фрањо Туђман, министар одбране Гојко Шушак и начелник штаба Хрватске војске Јанко Бобетко.

Суд је потврдио постојање етничког чишћења и удруженог злочиначког подухвата, а за етничко чишћење и стварање велике Хрватске у коју би ушли и дијелови БиХ, некадашњи премијер Херцег-Босне Јадранко Прлић осуђен је на 25 година затвора, а бивши министар одбране Бруно Стојић на 20 година.

Команданти Главног штаба Хрватског вијећа одбране /ХВО/ генерали Слободан Праљак и Миливој Петковић осуђени су на по 20 година затвора, командант војне полиције ХВО-а Валентин Ћорић на 16 година, док је начелник канцеларије за размјену заробљеника Берислав Пушић осуђен на 10 година.

Ово су неправоснажне пресуде које би у другом степену требало да потврди Жалбено вијеће.

Изрицање пресуде Жалбеног већа очекује се у новембру 2017. године.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица