Privredi pomoć od 4,9 miliona

Milijana Latinović
Privredi pomoć od 4,9 miliona

Banjaluka - Privrednicima iz Banjaluke, Bijeljine i Modriče, koji su pretrpjeli štetu tokom katastrofalnih poplava 2014. godine, uplaćeno je 4,9 miliona maraka iz Fonda solidarnosti za obnovu RS.

Ministarstvo finansija RS podsjetilo je da je Upravni odbor Fonda solidarnosti za obnovu RS u maju odobrio pomoć za privrednike.

- Privrednim subjektima u Banjaluci i Bijeljini odobrena je pomoć od po dva miliona, a 900.000 maraka isplaćeno je za privrednike u Modriči - naveli su u Ministarstvu finansija i dodali da je pomoć uplaćena na osnovu spiskova koji su dostavile lokalne zajednice u dogovoru sa udruženjima privrednika.

Načelnik Odjeljenja za privredu u Gradskoj upravi Banjaluka Radenko Komljenović kaže da je 2014. godine Gradska uprava formirala komisiju koja je snimila stanje na terenu i podatke dostavila Fondu solidarnosti za obnovu RS.

- Pomoć je dobilo 325 privrednih subjekata koji su postradali u poplavama, a komisija je izradila prijedlog raspodjele novca - rekao je Komljenović.

Direktor banjalučke "Vitaminke" Žarko Mikić kaže da su nakon poplava evidentirali oko 1,3 miliona KM direktne štete.

- Dobili smo 70.000 maraka i pozitivno smo iznenađeni. S obzirom na to da smo štetu sanirali, iskoristićemo ovo da prebacimo dio novca i kooperantima koji su ostali vjerni "Vitaminki" - rekao je Mikić.

U opštini Modriča kažu da je šteta koju su pretrpjeli njihovi privrednici veća od šest miliona maraka.

- Na račune 46 privrednika leglo je 900.000 maraka, a birali smo ih u saradnji sa Udruženjem privrednika "Puma" - naveli su u opštini Modriča.

Jedan od vlasnika modričkog preduzeća "Sanit granit" Sanel Grabovica kaže da su pretrpjeli štetu od oko 300.000 maraka i da im je i tri godine kasnije svaka pomoć dobrodošla.

- Dobili smo 49.000 KM i zahvalan sam što nadležni misle na nas privrednike. Nastojaćemo da povećamo proizvodnju i otvorimo nova radna mjesta - rekao je Grabovica.

Prijedor i Laktaši

U Ministarstvu finansija RS kažu da je u toku unos podataka za opštinu Laktaši.

- Očekujemo i da Gradska uprava Prijedor dostavi spisak privrednika. Zaključkom Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu RS Prijedoru su odobrena dva miliona KM - naveli su u Ministarstvu finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana