Привреди помоћ од 4,9 милиона

Милијана Латиновић
Привреди помоћ од 4,9 милиона

Бањалука - Привредницима из Бањалуке, Бијељине и Модриче, који су претрпјели штету током катастрофалних поплава 2014. године, уплаћено је 4,9 милиона марака из Фонда солидарности за обнову РС.

Министарство финансија РС подсјетило је да је Управни одбор Фонда солидарности за обнову РС у мају одобрио помоћ за привреднике.

- Привредним субјектима у Бањалуци и Бијељини одобрена је помоћ од по два милиона, а 900.000 марака исплаћено је за привреднике у Модричи - навели су у Министарству финансија и додали да је помоћ уплаћена на основу спискова који су доставиле локалне заједнице у договору са удружењима привредника.

Начелник Одјељења за привреду у Градској управи Бањалука Раденко Комљеновић каже да је 2014. године Градска управа формирала комисију која је снимила стање на терену и податке доставила Фонду солидарности за обнову РС.

- Помоћ је добило 325 привредних субјеката који су пострадали у поплавама, а комисија је израдила приједлог расподјеле новца - рекао је Комљеновић.

Директор бањалучке "Витаминке" Жарко Микић каже да су након поплава евидентирали око 1,3 милиона КМ директне штете.

- Добили смо 70.000 марака и позитивно смо изненађени. С обзиром на то да смо штету санирали, искористићемо ово да пребацимо дио новца и кооперантима који су остали вјерни "Витаминки" - рекао је Микић.

У општини Модрича кажу да је штета коју су претрпјели њихови привредници већа од шест милиона марака.

- На рачуне 46 привредника легло је 900.000 марака, а бирали смо их у сарадњи са Удружењем привредника "Пума" - навели су у општини Модрича.

Један од власника модричког предузећа "Санит гранит" Санел Грабовица каже да су претрпјели штету од око 300.000 марака и да им је и три године касније свака помоћ добродошла.

- Добили смо 49.000 КМ и захвалан сам што надлежни мисле на нас привреднике. Настојаћемо да повећамо производњу и отворимо нова радна мјеста - рекао је Грабовица.

Приједор и Лакташи

У Министарству финансија РС кажу да је у току унос података за општину Лакташи.

- Очекујемо и да Градска управа Приједор достави списак привредника. Закључком Управног одбора Фонда солидарности за обнову РС Приједору су одобрена два милиона КМ - навели су у Министарству финансија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана