Привреда и саобраћај у фокусу јачања сарадње Српске и Србије

Ведрана Кулага
Привреда и саобраћај у фокусу јачања сарадње Српске и Србије

Бањалука - Заједничка сједница влада Српске и Србије биће одржана сутра у Београду, а министри ће размотрити нове могућности и пројекте за додатно јачање привредних, саобраћајних, културних и других веза.

То ће бити прва заједничка сједница у мандату ове Владе Србије, а Српска је већ спремила прелиминарни списак тема о којима се још преговора са званичним Београдом. Владе би требало да анализирају степен досадашње сарадње кроз заједничке пројекте и размотре нове могућности како би олакшале пословање привредним субјектима са обје стране Дрине. На заједничкој сједници влада доминираће и теме из области грађевинарства и саобраћаја.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић каже да ће са колегама из српске Владе пречешљати пројекте који су актуелни дуже вријеме. Једна од тема биће и признавање такозване велике лиценце за грађевинска предузећа.

- У Српској и Србији није исти начин издавања тих лиценци. Код нас је то нешто једноставније, али надам се да ћемо се договорити на који начин би већ издате лиценце у Српској биле признате у Србији и обрнуто - рекла је Голићева и додала да ће бити ријечи и о заштити животне средине, односно о збрињавању отпада.

Једна од тема биће и Национални парк "Дрина" након што је Народна скупштина РС усвојила Закон о Националном парку "Дрина" с крајњим циљем да он буде стављен под заштиту УНЕСКО-а.

На столу ће бити и неколико информација из области саобраћаја и то махом оне које се односе на додатне везе Српске и Србије. У Министарству саобраћаја и веза РС казали су да ће бити разматрано потписивање меморандума из области поштанског саобраћаја и телекомуникација и активности у вези са изградњом моста код Братунца и аутопута Београд - Сарајево.

- Биће ријечи о успостављању редовног саобраћаја музејског воза "Носталгија" на Музејској прузи узаног колосијека Мокра Гора - Вишеград - казали су у Министарству саобраћаја и веза РС.

У Министарству просвјете и културе РС су истакли да ће са колегама из Србије потписати меморандум о сарадњи у периоду од 2017. до 2021. године. Унапређење сарадње са Србијом планирају и у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. Министар Стево Мирјанић је на недавном састанку са делегацијом Министарства пољопривреде и заштите животне средине Србије оцијенио да је досадашња сарадња била успјешна, али да треба да буде проширена.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је недавно да Српска и Србија много ствари могу да искористе у перспективи и да је регионална сарадња изузетно значајна. Нагласила је да је рад на изградњи моста који повезује Љубовију и Братунац прави показатељ за то.

Споразум о успостављању специјалних паралелних односа између Српске и Србије потписан је у септембру 2006. године и он је темељ за сарадњу Бањалуке и Београда.

Декларација

РС и Србија су протеклих неколико мјесеци заједнички радиле на тексту декларације о опстанку српског народа. Први нацрт декларације требало би да буде завршен до половине мјесеца, послије чега ће се састати сви учесници на нивоу радне групе задужене за њену израду да би финализирали процедуру и упутили документ у јавност.

Декларација ће обухватити и права на употребу српског језика и ћириличног писма те изучавање и његовање културе и историје с циљем очувања српског националног интереса у региону.

Неке од тачака дневног реда

* признавање лиценци за грађевинска предузећа

* заштита Националног парка "Дрина"

* збрињавање отпада

* изградња моста Братунац - Љубовија

* изградња брзе цесте Београд - Сарајево

* успостављање редовног саобраћаја музејског воза Мокра Гора - Вишеград

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана