При­ва­тни­ци­ма ва­жна уло­га у бор­би про­тив ко­руп­ци­је

Ве­дра­на Ку­ла­га
При­ва­тни­ци­ма ва­жна уло­га у бор­би про­тив ко­руп­ци­је

Ис­то­чно Са­ра­је­во - При­ва­тни се­ктор у БиХ тре­ну­тно је на мар­ги­на­ма бор­бе про­тив ко­руп­ци­је, а ако би ини­ци­ја­ти­ве ко­је иду у прав­цу ја­чања њего­ве уло­ге на том пољу до­би­ле зе­ле­но свје­тло, да­ле би до­да­тни вје­тар у ле­ђа нас­то­јањима да се упи­шу за­до­вољава­ју­ћи ре­зул­та­ти.

То је је­дан од закључа­ка у ана­ли­зи под на­зи­вом "Укључи­вање при­ва­тног се­кто­ра у бор­би про­тив ко­руп­ци­је, мо­гу­ћнос­ти и фор­ме са­радње изме­ђу ин­сти­ту­ци­ја у ан­ти­ко­руп­циј­ском сис­те­му у БиХ" ко­ји је обје­ло­да­ни­ла Аген­ци­ја за бор­бу про­тив ко­руп­ци­је у БиХ.

Ко­руп­ци­ја, ка­ко је на­гла­ше­но, спу­та­ва при­вре­дни ра­звој, по­дри­ва со­ци­јал­ну ста­бил­ност, ра­за­ра по­вје­рење у ја­вне ин­сти­ту­ци­је, одби­ја ин­вес­ти­то­ре и ства­ра мо­но­по­ле. Бор­ба про­тив ко­руп­ци­је до са­да ни­је би­ла ус­мје­ре­на на при­ва­тни се­ктор, а циљ је да бу­де по­кре­ну­та ини­ци­ја­ти­ва из­градње ан­ти­ко­руп­циј­ске по­ли­ти­ке у ком­па­ни­ја­ма и пре­вен­ти­вни ала­ти ко­ји би укључи­ли при­ва­тни се­ктор у ту бор­бу.

При­вре­дни су­бје­кти, ис­ти­чу ауто­ри, мо­гу би­ти жртве, али и но­си­оци ко­руп­ци­је ка­да по­ку­ша­ва­ју ос­тва­ри­ти не­што што им не при­па­да или ос­тва­ри­ти ин­те­ре­се на ште­ту кон­ку­рен­ци­је и буџета ин­сти­ту­ци­ја.

- Акти­вни­је ко­риш­ћење мо­гу­ћнос­ти ко­је при­ва­тни се­ктор има у за­шти­ти влас­ти­тих ин­те­ре­са мо­же зна­чај­но до­при­ни­је­ти ефи­ка­снос­ти бор­бе про­тив ко­руп­ци­је, по­се­бно у облас­ти ја­вних на­бав­ки - на­гла­ше­но је у ана­ли­зи.

По­се­бан зна­чај за ја­чање уло­ге при­ва­тног се­кто­ра, ка­ко пи­ше, има­ју при­вре­дне ко­мо­ре и дру­ге фор­ме удру­жи­вања при­вре­дних су­бје­ка­та.

Оп­шти закључак је да ко­руп­ци­ја уни­шта­ва по­сло­вни имиџ ком­па­ни­ја, али и не­га­ти­вно ути­че на тржи­ште. Ин­ди­рек­тне ште­те су, на­гла­ше­но је, да­ле­ко ве­ће од ди­рек­тних, јер оне за посљеди­цу има­ју не­ула­гање стра­них ин­вес­ти­то­ра у БиХ.

- Ве­ће посљеди­це и про­блем ства­ра ко­руп­ци­ја ко­ја се по­јављује у ин­те­ра­кци­ји ја­вног и при­ва­тног се­кто­ра од ко­руп­ци­је ко­ја се по­јављује у ин­те­ра­кци­ји при­ва­тних ком­па­ни­ја - пи­ше у ана­ли­зи.

У При­вре­дној ко­мо­ри Ре­пу­бли­ке Српске ка­за­ли су да је бор­ба про­тив ко­руп­ци­је и по­ди­зање сви­јес­ти о друш­тве­ној од­го­вор­нос­ти и до­број по­сло­вној пра­кси ста­лан про­цес те да су по­све­ће­ни по­ди­зању сви­јес­ти о уло­зи по­сло­вне за­је­дни­це у том про­це­су.

- Ко­мо­ра је укључе­на у број­не акти­внос­ти кроз ко­је се ства­ра оквир за пре­вен­ци­ју и спре­ча­вање ко­руп­ци­је, а ор­га­ни­зу­је­мо и обу­ке да би по­мо­гли од­го­вор­ним ли­ци­ма да пре­по­зна­ју, при­ја­ве и на кра­ју и спри­је­че ко­руп­ти­вне радње - ре­као је за "Глас Српске" пор­тпа­рол Ко­мо­ре Вла­ди­мир Бла­го­је­вић.

Оп­шта оцје­на, пре­ма до­са­дашњим ана­ли­за­ма до­ма­ћих, али и ме­ђу­на­ро­дних стручњака, је да је бор­ба про­тив ко­руп­ци­је у БиХ и даље да­ле­ко од за­до­вољава­ју­ћег ни­воа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана