Privatnici zaposlili 6.900, javni sektor skoro 500 radnika

Marijana Miljić
Privatnici zaposlili 6.900, javni sektor skoro 500 radnika

Banjaluka - Privatnici u Srpskoj za godinu su otvorili 6.900 radnih mjesta, dok je javni sektor u istom periodu zaposlio 476 radnika.

Prema najnovijim statističkim podacima, u Srpskoj je na kraju marta ove godine bilo 263.739 radnika, što je povećanje za 5.999 zaposlenih u odnosu na isti period lani.

Od ukupnog broja zaposlenih, u javnom sektoru radilo je njih 76.575, što je rast za 476 radnika u odnosu na mart prošle godine. Privatni sektor probio je brojku od 150.000 zaposlenih i time broj radnika ojačao za skoro 7.000 u odnosu na mart prošle godine.

Mješoviti i zadružni sektor, prema podacima Zavoda za statistiku RS, smanjili su broj radnika od marta prošle do marta ove godine. Zadružni je ostao bez 40 radnika, a mješoviti za njih čak 1.337.

Iz poslovne zajednice RS poručuju da ulažu sve napore da povećaju broj zaposlenih, ali da se, s druge strane, javni sektor ne drži dugogodišnjih obećanja da će prestati sa daljim zapošljavanjem.

- Samim povećanim zapošljavanjem mi smo uplatili više novca u budžet RS po osnovu poreza i doprinosa. Nikako ne možemo pravdati povećanje broja zaposlenih u javnom sektoru. Oni moraju da smanjuju broj činovnika, a nikako da ih povećavaju. Samo Ministarstvo prosvjete ima 30 odsto više radnika nego što im treba. Ista situacija je i sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS, te javnim preduzećima, koji imaju višak radne snage - kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Naglasio je da sve pozitivne efekte privatnog sektora kad je u pitanju zapošljavanje umanjuje javni sektor, jer se sve više novca iz budžeta izdvaja za njihove plate.

- Tražimo da se za isti iznos za koji povećamo uplate za poreze i doprinose smanje troškovi za plate činovnika. Ako dajemo neke rezultate mi, tražimo da se istog toga drži i druga strana kako bi ukupni rezultati bili još bolji i jači. Jedino na taj način moguće je da imamo pozitivne pomake u zemlji - naveo je Škrebić.

Ekonomisti ističu bi do kraja godine moglo doći do dodatnog zapošljavanja radnika u javnom sektoru jer je ovo izborna godina.

  • Takva je praksa bila ranijih godina i zbog toga danas imamo prekomjeran broj zaposlenih u javnom sektoru. Ista situacija očekuje se i ove godine, ali sada se i ne može uhljebiti veći broj radnika u javnim institucijama jer su one prebukirane. Sve to samo može da umanji ostvarene rezultate u privredi i baci im dodatni teret na leđa - smatraju ekonomisti.

Obrazovanje radnika

Statistika pokazuje da je od ukupnog broja zaposlenih u Srpskoj najviše onih sa srednjim obrazovanjem i to 102.755. Zatim slijede visokoobrazovani kojih ima 56.434, dok je na tržištu rada 31.019 kvalifikovanih radnika. Najmanje u Srpskoj ima polukvalifikovanih radnika i to 2.903.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana