Приватници запослили 6.900, јавни сектор скоро 500 радника

Маријана Миљић
Приватници запослили 6.900, јавни сектор скоро 500 радника

Бањалука - Приватници у Српској за годину су отворили 6.900 радних мјеста, док је јавни сектор у истом периоду запослио 476 радника.

Према најновијим статистичким подацима, у Српској је на крају марта ове године било 263.739 радника, што је повећање за 5.999 запослених у односу на исти период лани.

Од укупног броја запослених, у јавном сектору радило је њих 76.575, што је раст за 476 радника у односу на март прошле године. Приватни сектор пробио је бројку од 150.000 запослених и тиме број радника ојачао за скоро 7.000 у односу на март прошле године.

Мјешовити и задружни сектор, према подацима Завода за статистику РС, смањили су број радника од марта прошле до марта ове године. Задружни је остао без 40 радника, а мјешовити за њих чак 1.337.

Из пословне заједнице РС поручују да улажу све напоре да повећају број запослених, али да се, с друге стране, јавни сектор не држи дугогодишњих обећања да ће престати са даљим запошљавањем.

- Самим повећаним запошљавањем ми смо уплатили више новца у буџет РС по основу пореза и доприноса. Никако не можемо правдати повећање броја запослених у јавном сектору. Они морају да смањују број чиновника, а никако да их повећавају. Само Министарство просвјете има 30 одсто више радника него што им треба. Иста ситуација је и са Фондом здравственог осигурања РС, те јавним предузећима, који имају вишак радне снаге - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Нагласио је да све позитивне ефекте приватног сектора кад је у питању запошљавање умањује јавни сектор, јер се све више новца из буџета издваја за њихове плате.

- Тражимо да се за исти износ за који повећамо уплате за порезе и доприносе смање трошкови за плате чиновника. Ако дајемо неке резултате ми, тражимо да се истог тога држи и друга страна како би укупни резултати били још бољи и јачи. Једино на тај начин могуће је да имамо позитивне помаке у земљи - навео је Шкребић.

Економисти истичу би до краја године могло доћи до додатног запошљавања радника у јавном сектору јер је ово изборна година.

  • Таква је пракса била ранијих година и због тога данас имамо прекомјеран број запослених у јавном сектору. Иста ситуација очекује се и ове године, али сада се и не може ухљебити већи број радника у јавним институцијама јер су оне пребукиране. Све то само може да умањи остварене резултате у привреди и баци им додатни терет на леђа - сматрају економисти.

Образовање радника

Статистика показује да је од укупног броја запослених у Српској највише оних са средњим образовањем и то 102.755. Затим слиједе високообразовани којих има 56.434, док је на тржишту рада 31.019 квалификованих радника. Најмање у Српској има полуквалификованих радника и то 2.903.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана