Privatnici uzeli državi 158 miliona

Marijana Miljić
Privatnici uzeli državi 158 miliona

Banjaluka - Privatni carinski terminali u BiH zaradili su u proteklih 11 godina 158,2 miliona maraka, što je skoro identično iznosu koji je sa svojih terminala ubrala Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Time je BiH nastavila da prepušta novac koji bi mogla da ubere da UIO na svim lokacijama ima svoje carinske terminale. U BiH postoji 41 carinski terminal, a samo deset ih je u vlasništvu UIO, dok preostali 31 posjeduju privatna pravnih lica i organi lokalne uprave.

- Pravna lica kod kojih se nalaze carinski terminali imaju obavezu da 30 odsto naplaćenog iznosa za korišćenje carinskih terminala uplate UIO, dok naknada za korišćenje carinskih terminala u našem vlasništvu u potpunosti ide na jedinstveni račun sa kojeg se novac dijeli u budžete institucija BiH, entiteta i Brčko distrikta - kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

Na jedinstveni račun je u prvih deset mjeseci ove godine od terminala uplaćeno 13 miliona KM. Prihod po ovom osnovu varirao je u proteklih 11 godina od kada je UIO naslijedila entitetske carinske uprave i kretao se u rasponu od 6,4 miliona do rekordnih 16 miliona maraka.

- Do sada je po ovom osnovu naplaćeno 161,6 miliona KM. U tu sumu uračunato je i 67,8 miliona KM koliko su uplatila druga pravna lica koja drže carinske terminale koji nisu u vlasništvu UIO - istakao je Kovačević.

UIO nema novca za izgradnju vlastitih terminala kako bi povećala prihode.

- Da nam je barem dio novca od ovih prihoda bio na raspolaganju do danas bi mogli izgraditi sve terminale u vlasništvu UIO, odnosno države. UIO, međutim, nema novca u budžetu za izgradnju vlastitih terminala na cijelom području BiH. Ako bi to bio interes države, onda bi morala obezbijediti novac za kupovinu zemljišta i izgradnju objekata koji bi bili u vlasništvu UIO - naglasio je Kovačević.

Osim gubitka prihoda i odlivanja novca u privatne džepove, razlog za izgradnju više carinskih terminala u vlasništvu UIO leži i u žalbama prevoznika na tretman na privatnim terminalima. Prevoznici kažu da ih šikaniraju privatni carinski terminali da svaki proizvoljno naplaćuje svoje usluge.

- Oni zarađuju više od UIO, iako daju dio novca UIO. To je strašno. Ni na jednom privatnom carinskom terminalu nije ista cijena usluga kao na državnim, već je mnogo viša. Svakodnevno krše odluku o utvrđenim cijenama kojom je propisano da moraju biti iste cijene na svim terminalima. Na državnim terminalima cijena korišćenja prostora iznosi 40, a na privatnima se kreće od 50 do 60 maraka. Pojedini uzimaju i dodatne tri marke, a prevoznicima ne daju nikakav račun. Kome te pare idu mi ne znamo, ali jasno je da to nikome ne prikazuju - kazao je predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić.

Naglasio je da je u Trebinju izgrađen carinski terminal u koji je uložena ogromna suma novca, ali ga na kraju ne koriste.

- Prevoznike upućuju na neki privatni carinski terminal. Na to smo upozorili nadležne institucije, ali niko ništa nije uradio da taj problem bude riješen. Nekome je u interesu da isključivo samo taj privatni terminal bude u funkciji, a ne onaj u državnom vlasništvu - kazao je Grbić.

Odlukom o carinskom terminalu koju je 2016. godine donio Upravni odbor UIO propisana je visina naknade za korišćenje parking prostora u carinskom terminalu za teretna i druga vozila koja ne spadaju u kategoriju putničkih u iznosu od 40 KM po danu. Za putnička vozila ta naknada iznosi 10 maraka, a vozači praznih vozila nosivosti iznad 3,5 tone plaćaju pet KM po prelasku kroz terminal.

Dugovanja

Osam vlasnika privatnih carinskih terminala ostali su dužni UIO BiH za naknadu za korišćenje carinskog terminala, a njihov dug na kraju oktobra iznosio je dva miliona KM.

- Ukupan dug na osnovu korišćenja carinskog terminala iznosio je čak 15,3 miliona, ali smo kroz prinudnu naplatu uspjeli naplatiti 13,3 miliona KM obaveza. Ovi dugovi odnose se na firme koje su ranije držale carinske terminale  - rekao je Ratko Kovačević.

Odlukom UIO iz 2016. godine propisana je obaveza obezbjeđenja bankarske garancije za pokriće eventualnih neizmirenih obaveza na osnovu prihoda od terminala i više ne postoji mogućnost da vlasnici terminala imaju dugove.

Carinski terminali u vlasništvu BiH

Izačić

Šamac

Gradiška

Bijeljina

Orašje

Rača

Karakaj

Zvornik

Kamensko

Klobuk

Prihod od carinskih terminala

13,0 miliona - 10 mjeseci 2017.

15,9 miliona - 2016.

15,2 miliona - 2015.

14,2 miliona - 2014.

13,7 miliona - 2013.

12,9 miliona - 2012.

13,8 miliona - 2011.

13,3 miliona - 2010.

12,7 miliona - 2009.

16 miliona - 2008.

14,5 miliona -2007.

6,4 miliona - 2006.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana