Pritisak na kantone zbog konstitutivnosti

Ž. D.
Pritisak na kantone zbog konstitutivnosti

Sarajevo - Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH zatražiće od četiri kantona u FBiH informaciju o primjeni odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

Informacija će biti zatražena od Hercegovačko-neretvanskog, Livanjskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona, a ovaj zaključak je usvojen nakon rasprave o inicijativi poslanika SDP-a Denisa Bećirovića. On je tražio da Predstavnički dom pozove vlasti ovih kantona da izmijene ustave i obezbijede ravnopravnost Srba i jezika i pisma srpskog i bošnjačkog naroda.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a je rekla da će podržati inicijativu zbog njenog značaja za Srbe, iako smatra da ovo nije način kako se problem rješava. Za Momčila Novakovića iz NDP-a pitanje je koliku snagu može imati neka odluka Predstavničkog doma koja se odnosi na kantone, ako njih skoro polovina ignoriše i odluku Ustavnog suda BiH. Inicijativi se usprotivio Niko Lozančić iz HDZ-a BiH.

Komisija je jednoglasno utvrdila da su predložene dopune Zakona o komunikacijama usklađene sa Ustavom i pravnim sistemom BiH. Pandurevićeva je istakla da su uvažene sve zamjerke Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana