Приштини за таксе вратити мило за драго

Милијана Латиновић
Приштини за таксе вратити мило за драго

Бањалука - Захтјев за искључење самопроглашеног Косова из споразума који гарантује слободну трговину могао би да буде одговор БиХ приштинским властима које су увеле таксе од 100 одсто на робу из БиХ и Србије, а ту иницијативу подржавају и представници привреде.

Блокада извоза робе из БиХ на Косово траје скоро мјесец, а привредници из Српске и ФБиХ који су на то тржиште извозили своје производе увелико збрајају штету. Рачуница показује да ће, уколико се ова ситуација настави, губици бити милионски.

Представници БиХ и привредници сматрају да је данашња сједница Савјета за стабилизацију и придруживање Европске уније и представника Косова, на којој ће бити разматрана примјена Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) посљедња шанса да ЕУ тражи од Приштине хитно и неодгодиво укидање таксе.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић најавио је да ће БиХ, уколико Приштина не повуче одлуку о таксама, тражити суспензију Косова из Споразума о слободној трговини земаља централне Европе (ЦЕФТА) и ССП-а.

- Ми ћемо ЕУ комесара за европску сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана и високу представницу ЕУ за спољну политику и безбједност Федерику Могерини обавијестити о томе - рекао је раније Шаровић.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић истиче за “Глас Српске” да би захтјев за суспензију Косова био логичан потез.

- С обзиром на веома млаке реакције надлежних у ЕУ на овакво понашање приштинских власти, сумњам да ће доћи до неких драстичних мјера према Косову. Очигледно да је ово више политичко него економско питање. Логично би било да Европска комисија уважи такав захтјев наше земље и бар привремено избаци Косово. Све ово што се дешава руши споразум о слободној трговини - рекао је Васић. 

Додао је да би једино исправно рјешење било да Европа натјера Приштину да повуче одлуку о таксама. Најављене контрамјере БиХ подржава и Привредна комора РС.

- Одлука Приштине је у супротности и са ЦЕФТА и са ССП-ом и тим потезом они су довели у питање опстанак споразума о слободној трговини. Очекивали смо да ће Европска комисија ову одлуку ставити ван снаге, међутим таква реакција је изостала - рекао је за “Глас Српске” портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Реакцију надлежних очекују и привредници који већ мјесец ниједан камион робе нису извезли на Косово.

- Сматрам да БиХ мора да поступи на адекватан начин и заштити домаће произвођаче. Треба узвратити на исти начин, јер ми смо већ изгубили много времена тражећи начин како да ми будемо фини, док они нама уводе царинске баријере - рекао је директор Сарајевске мљекаре “Милкос” Адин Факић.

Приштинске власти су почетком новембра повећале порез за десет одсто на сву робу која долази из БиХ и Србије, а с обзиром на то да та одлука представља грубо кршење ЦЕФТА, њен опозив затражио је тада и Брисел. Приштина, међутим, није повукла ту одлуку, већ је 21. новембра донијела нову о увођењу царина од 100 одсто на све производе из ових двију земаља, што су стручњаци окарактерисали као одмазду овим земљама јер су гласале против пријема самопроглашеног Косова у Интерпол.

Двоструки аршини

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су двоструки аршини међународне заједнице у вези са одлуком Приштине да уведе таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ такви да се то више не може истрпјети.

- Да је којим случајем неко други направио овакав потез када је у питању угрожавање ЦЕФТА аранжмана, на примјер ми из Републике Српске, до сада бисмо се нашли у међународним извјештајима, а и Србија исто тако - рекла је Цвијановићева за Радио Београд. Она истиче да би у том случају осуде и пријетње за такво понашање долазиле са свих међународних адреса.

- Косовске структуре су направиле неки потез и сви у међународној заједници се праве невини и наивни, да не би случајно упутили какву лошу или оштру ријеч према том “немирном дјетету”, како то воле да кажу - рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана