Приштина руши ЦЕФТА споразум

Срна
Приштина руши ЦЕФТА споразум

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да самопроглашено Косово увођењем стоодстотних царина БиХ и Србији дефинитивно руши ЦЕФТА споразум.

Шаровић је за портал "Кликс" рекао да ће се медијима у вези са овом темом детаљније обратити након сутрашње сједнице Савјета министара.

БиХ и Србија јуче су гласале против пријема самопроглашеног Косова у Интерпол, а данас је замјеник косовског премијера Енвер Хоџај објавио на "Твитеру" да је влада у Приштини донијела одлуку о увођењу царина од 100 одсто на производе из БиХ и централне Србије "да би заштитила виталне интересе".

Харадинај је рекао да споразум ЦЕФТА између Београда и Приштине не функционише.

На снази је и ранија одлука којом је уведена такса од 10 одсто на увоз робе из централне Србије и БиХ, због чега су Шаровић и министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић прије два дана у Сарајеву одлучили да представници БиХ и Србије не учествују на састанцима радних тијела ЦЕФТА, који ће ове недјеље бити одржани у Приштини, као ни на министарском састанку у оквиру "ЦЕФТА недеље" у Приштини 3. децембра.

Договарајући заједничке кораке поводом одлуке институција у Приштини о увођењу таксе од 10 одсто на све врсте роба из БиХ и Србије Шаровић и Љајић су се сагласили да одлука о неучествовању у раду ЦЕФТА буде на снази све док институције у Приштини не укину спорну таксу на робу из БиХ и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана