Приштина попушта, царине на млијеко из БиХ на чекању

Маријана Миљић
Приштина попушта, царине на млијеко из БиХ на чекању

Београд - Институције самопроглашеног Косова укинуле су додатне царине од 30 одсто на увоз одређених врста воћа, поврћа и кукуруза из земаља региона, али још нису ван снаге стављени намети на млијеко и павлаку из БиХ.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић јуче је у Београду након састанка са ресорним колегама из Србије, Македоније и Црне Горе изјавио да су дали шансу принципима слободне трговине и Приштини да изађе из самоизолације у коју се ставила увођењем спорних мјера.

- Самопроглашено Косово дјелимично је укинуло заштитне мјере на увоз одређених врста воћа, поврћа и кукуруза и то након притиска земаља ЦЕФТА и овог састанка. То није довољно и очекујем да мјере потпуно буду укинуте, јер су у супротности са правилима ЦЕФТА, којој је нанесена штета као зони слободне трговине, земљама појединачно, али и привредницима који посљедњих дана нису могли да извозе у складу са правилима слободне трговине - додао је Шаровић.

Прецизирао је да је на састанку затражено да буду укинуте и мјере на млијеко и млијечне производе из БиХ, грађевинске блокове и брашно из Србије те препреке за пиво из Црне Горе. У случају да Приштина не укине те мјере, Шаровић наводи да ће свака од страна у оквиру ЦЕФТА предузети мјере за које буде сматрала да су адекватне.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић рекао је да ће бити формирано оперативно тијело које ће радити на ефикасном рјешавању и укидању свих трговинских баријера које се буду појављивале у региону.

Он је нагласио да је уочи састанка у Београду сазнао да је Приштина одлучила да повуче “заштитне мјере” на увоз за највећи дио воћа, поврћа и кукуруза.

- Затражили смо да буду укинуте до краја све додатне царине за поједине производе. Док Приштина не повуче све те заштитне мере земље региона могу у складу са својим економским интересима да предузму контрамере. Желимо да то избегнемо, јер никакав трговински и царински рат неће никоме ништа донети - поручио је Љајић.

Извршни директор Америчке трговинске коморе Косова Ариан Зека казао је да комора није за увођење царинских мјера за земље чланице ЦЕФТА, али и додао да их нико ништа није ни питао.

Извоз из БиХ

Тржиште самопроглашеног Косова једно је од најзначајнијих за извоз домаћег млијека и млијечних производа.

- Млијечна индустрије је лани на тржиште Косова извезла производе вриједне више од десет милиона марака, а у овој години око 4,7 милиона КМ. Ови подаци јасно показују од коликог значаја за БиХ је извоз на тржиште те земље - навели су у Спољнотрговинској комори БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана