Приштина објавила Приједлог резолуције о дијалогу са Београдом

Танјуг
Приштина објавила Приједлог резолуције о дијалогу са Београдом

Приштина - Наставак дијалога, уз посредовање Брисела, за Приштину ће бити прихватљив само ако његов завршетак резултира обостраним признањем државности, чланством Косова у Уједињеним нацијама, Европској унији и НАТО, предвиђено је Приједлогом резолуције о наставку дијалога са Београдом.

Приједлог, који је израдила група СДП-а, објавила је ТВ Кљан Косова и он ће се наћи на дневном реду једне од наредних сједница косовског парламента.

Како се наводи, под процесом дијалога и преговора се подразумијева “ефикасан и једини начин за постизање одрживог, свеобухватног, међународно прихватљивог и правно обавезујућег споразума између двије државе-сусједа”.

Према том приједлогу три су фундаментална питања која формирају оквир, садржај и карактер процеса дијалога и свеобухватног споразума: “територијални и унитарни карактер државе Косово, стратешки интерес државе Косово и Република Косово је државно уређење парламентарне демократије и секуларног друштва унутар мулти-културне традиције”.

Скупштина, наводи се, неће подржати разговор који, како се наводи, “не узима у разматрање и оспорава структуралне и идентитетске основе државе Косово”.

Предвиђено је да косовска скупштина изгласа Закон о дијалогу, којим ће бити обезбијеђена правна валидност и законско санкционисање садржаја Платформе за дијалог, као и одговорности представника приштинског тима у преговорима.

Приједлог резолуције предвиђа обезбјеђивање ширег политичког консензуса политичких партија, а у израду Платформе био би укључен И један представник парламентарне опозиције.

Предвиђено је формирање и Одбора за израду Платформе за дијалог чији чланови би били из преговарачког тима и цивилног друштва изабраних у парламентарној процедури.

Такође, предвиђени су и рокови за израду и функционализацију Платформе и Закона о дијалогу, а преговарачки тим би био у обавези да у року од 30 дана скупштини достави нацрте Платформе и Закона о дијалогу.

Иначе, тим Приштине за дијалог са Београдом, који се у Предлогу резолуције назива “државна делегација” имаће овлашћења и ексклузивно право да саопштава и јавно интерпретира поступке, садржај и постигнућа у том процесу.

Тим ће чинити политички представници које ће изгласати парламент, а предводиће га два представника - по један из владајуће коалиције и представник опозиције и они ће бити изабрани у парламенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана