Припадници ЈЗП спасили дјечаке из набујале Дрине

Глас Српске
Припадници ЈЗП спасили дјечаке из набујале Дрине

Фоча - Безбрижан одлазак у риболов двојице дјечака из Фоче претворио се у прави хорор, а захваљујући полицији све се срећно завршило.

Док су пецали испод моста, Дрина је нагло надошла, усљед пуштања воде из Хидроелектране Мратиње, на ријеци Пиви у Црној Гори. Дјечаци, од 12 и 13 година, од којих је један непливач, остали су окружени таласима на темељу једног од стубова моста. Успаничени родитељи покушали су да дођу до њих, али јака матица и дубока ријека то нису дозвољавали.

“Звали смо полицију у помоћ, за неких 20 минута створили су се се и чамци и људи и све је испало тако добро. И овом приликом желио бих да се захвалим тој екипи која је спасила нашу дјецу”, истакао је Срећко Ускоковић, родитељ једног од дјечака.

А та храбра екипа су припадници Јединице за подршку Немања Тривун и Ђорђе Елек. Срећа у несрећи је да су баш они били дежурни, јер се рекреативно баве рафтингом па знају како савладати набујалу Дрину, а и како брзо наћи чамац. 

“Отишли смо отприлике километар изнад тог мјеста јер смо сматрали да једино са тог мјеста може да се приђе том стубу, због тога што је била јака струја и врло тешко би узвеслали узводно”, истакао је Немање Тривун, припадник јединице за подршку Фоча.

“Дошли смо брзо, дјеца су била мало преплашена, ушла су брзо на чамац, дошли смо до обале”, истакао је Ђорђе Елек, припадник јединице за подршку Фоча.

Храбри младићи скромно додају да је то само њихов посао и да су увијек спремни да помогну грађанима. Њихов старјешина обећава да ће имати у виду овај подвиг када је у питању напредовање у каријери.

“Ми се и не хвалимо, нити треба да се тиме хвалимо, то је наша дужност, за то примамо плату, за то смо се и школовали”, нагласио је Тривун. 

“Указује на чињеницу колико су полицијски послови значајни за једну локалну заједницу и колико су хумани”, истакао је Војислав Крунић.

Нагли и ненајављени пораст нивоа Дрине, због пуштања воде из Пивског језера дугогодишњи је проблем у Фочи. Било је и смртних случајева, а двојица дјечака имала су срећу да не упадну у огромне таласе и вирове Дрине. Њихови родитељи апелују на надлежне да испод мостова и на рибарским стазама поставе табле упозорења на опасност од пораста водостаја.

(АТВ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана