Приликом вјештачења у случајуа генерала Ђукића кориштени фалсификовани документи

Срна
Приликом вјештачења у случајуа генерала Ђукића кориштени фалсификовани документи

Београд - Приликом вјештачења Берка Зечевића на основу чега је генерал Новак Ђукић пред Судом БиХ осуђен на 25 година због масакра на тузланском Тргу Капија кориштени су фалсификовани полицијски документи, тврди шеф Тима одбране генерала адвокат Милорад Ивошевић.

Он је у изјави за београдску "Политику" појаснио да у књизи увиђаја надлежне Прве полицијске станице у Тузли од 25. маја 1995. године у 20.50 часова под бројем 1.058 стоји забиљежено да је са "агресорских положаја на Тузлу испаљено три артиљеријска пројектила и да је том приликом страдало више од 60 особа".


"Из овог документа произлази да су надлежни у Првој полицијској станици, минимум пет минута пре експлозије знали број мртвих и рањених. Такви подаци су били познати тек осам дана касније", указао је Ивошевић.

Према његовим ријечима, немогуће је било да се одмах након експлозије знало колика је штета пошто су неке улице у којим је наводно причињена штета на објектима, биле поприлично удаљене, да их је требало најприје обићи, па тек онда констатовати штету.

Он је нагласио да се из полицијских докумената види да су двије трочлане полицијске патроле дан након експлозије написале појединачне извјештаје да није ријеч о експлозији на Тргу Капија, него о другој која се десила у исто вријеме, бар 40 метара даље.

"Тек осам дана послије трагедије 2. јуна 1995. године, прва полицијска станица у Тузли пише званични извјештај о догађају од 25. маја. У њему се први пут као центар експлозије спомиње текстилна радња НИК", открио је Ивошевић.

Генерал Новак Ђукић је према образложењу пресуде осуђен јер је као командант Тактичке групе "Озрен" наредио гранатирање Тузле.

Осуђујућа пресуда изречена му је искључиво на основу изјаве вјештака Тужилаштва у том поступку Берка Зечевића.

Из Тужилаштва БиХ за "Политику" је наведено да је "предмет Ђукић" правоснажно окончан, да је оптужени оглашен кривим и да је став да осуђеник треба да се налази на издржавању казне.

"Тужилаштво и правосуђе БиХ предузеће све активности да се осуђени врати на издржавање казне", саопштено је у Тужилаштву БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана